Recenzia 10+ najlepších bežeckých topánok Nike 2024

Aké sú najlepšie bežecké topánky Nike? Podľa čoho ich vyberať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe, aby ste splnili svoje bežecké ciele?


Výber redakcie​

Cestná obuv za prijateľnú cenu.


Obľúbená voľba​

Bežecká obuv s futuristickým dizajnom.


Skvelá cena

Skvelá odpružená obuv na poctivý dynamický tréning.


Na zváženie​

Veľmi mäkká obuv, aby sa zabránilo čo najväčšiemu počtu zranení.

Bežecké Tenisky Nike

Beh je najmä v poslednej dobe jedným z najobľúbenejších športov. Niektorí ľudia začínajú behať kvôli kondícii, iní kvôli formovaniu postavy, ďalší používajú beh ako terapiu a na vyčistenie hlavy po náročnom dni. Beh si získal popularitu aj vďaka tomu, ako ľahko sa s ním dá začať. Nepotrebujete v podstate nič. Jediná vec, bez ktorej sa naozaj nezaobídete, je dobrý pár bežeckých topánok  ich zaobstaranie nielen zlepší váš výkon, ale aj zabráni zraneniam a bolesti. V tejto recenzii sme sa zamerali na bežecké topánky Nike, ktoré patria k obľúbeným stáliciam na trhu so športovým oblečením a obuvou.

Výber bežeckej obuvi je obrovský. Rôzne farby, tvary, odpruženie… Najdôležitejšia je však jedna základná charakteristika, podľa ktorej delíme typy bežeckých topánok. Konkrétne ide o to, či je obuv primárne určená na cestu alebo na chodník.

Cestná obuv – bežecká obuv, ktorá je vhodná na hladké povrchy, cesty, cyklotrasy, mesto. Prioritou týchto topánok je tlmenie a schopnosť absorbovať nárazy, bývajú priedušnejšie. Podrážka je skôr hladká, nemá také výrazné vzory.

Trailová obuv – bežecká obuv, ktorá patrí do prírody. Môžete zdolávať lesy, hory, poľné cesty, skrátka akýkoľvek nespevnený terén. V tomto prípade je najdôležitejšia odolnosť a stabilita, topánky vás musia podržať pri náročnom šliapaní do pedálov.

Samozrejme, potom existujú aj topánky, ktoré sú tak trochu na polceste a pri menej náročných behoch sa dajú použiť na oba typy terénu.

Technológia Nike Air je u tohto výrobcu celkom ikonická. Je založená na princípe stlačeného vzduchu vo vnútri podrážky. To zaručuje príjemný a mäkký náraz bez pridanej hmotnosti.

ZoomX je najľahší a najjemnejší variant vyrobený z materiálu s názvom Pebax. Ak vidíte tento názov na topánke, máte takmer zaručené maximálne pohodlie.

Nike React je odpruženie na báze peny a táto technológia zaručuje, že topánka je vysoko citlivá a reaktívna – ideálna pre dynamiku a rýchlosť.

Z toho vyplýva, že by ste nemali vždy siahnuť po čo najväčšom odpružení. Záleží skôr na vašich cieľoch a podmienkach. Ste o niečo ťažší a potrebujete šetriť svoje kĺby? Záleží vám na rýchlosti? Alebo dávate prednosť maximálnemu pohodliu? Potom si môžete podľa toho vybrať odpruženie.

Cestná obuv za prijateľnú cenu.

Tieto tenisky sú ideálne pre začiatočníkov, ktorí plánujú behať po cestách a spevnených chodníkoch. Sú vhodné pre ľudí s neutrálnym došľapom a miernou supináciou. Sú priedušné, s ľahkou gumovou podrážkou a podľa informácií výrobcu sú vhodné na tréning, teda skôr na pravidelné a menej náročné behy. Nie je problém používať tieto topánky aj na bežné nosenie.

Najväčšou výhodou týchto topánok je pomer kvality a ceny – ide o skvelú voľbu pre bežcov, ktorí práve začínajú a zatiaľ nechcú za topánky príliš utrácať. Majitelia týchto topánok si tiež pochvaľujú pohodlie, dostatok priestoru na prsty a skutočnosť, že sú veľmi ľahké. Na druhej strane budú menej vhodné pre pokročilejších a náročnejších bežcov, ktorí budú od topánok očakávať trochu viac.

Približná cena: 50 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Bežecká obuv s futuristickým dizajnom.

Skôr než prejdeme k praktickejším bodom, bolo by dobré zdôrazniť, že Nike Zoom Fly 4 na nohe vyniknú už na prvý pohľad svojím vzhľadom. Majú veľmi výraznú podrážku a sú k dispozícii v niekoľkých farebných kombináciách. Túto obuv môžete používať na každodenný tréning aj na súťaže. Sú vhodné pre ľudí s normálnym došľapom a supináciou a sú určené na cesty a spevnené povrchy.

Na týchto topánkach najviac oceníte ich priedušnosť, vynikajúce odpruženie a pruženie, dostatočný priestor na prsty a odolné spracovanie. Na druhej strane sú už trochu ťažšie a v rámci tejto recenzie patria rozhodne k tým drahším.

Približná cena: 146 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Skvelá odpružená obuv na poctivý dynamický tréning.

Nike Air Zoom Pegasus 38 je cestná bežecká obuv, ktorá v sebe spája všetko, čo od takejto obuvi očakávate – je priedušná, dostatočne široká v oblasti prstov, odolná a hlavne veľmi flexibilná. Oceníte to najmä pri dynamickom a rýchlom type tréningu. Sú ideálne pre neutrálny beh.

Bežci si tieto topánky pochvaľujú najmä pre ich dobrú priľnavosť, pohodlie, spomínané odpruženie a rozumný pomer kvality a ceny. Jedinou menšou nevýhodou, ktorú niektorí majitelia týchto topánok spomínajú, je skutočnosť, že model 37 im pripadal dizajnovo trochu poctivejší.

Približná cena: 105 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Veľmi mäkká obuv, aby sa zabránilo čo najväčšiemu počtu zranení.

Topánky Nike ZoomX Invincible Run Flyknit už majú aj model číslo 2, ale tu sa pozrieme na pôvodný, o niečo lacnejší. Tieto topánky sa vyznačujú najmä svojou mäkkosťou a veľmi pohodlnou výplňou, ktorá poskytuje maximálne pohodlie počas behu. Z tohto dôvodu sú vhodné aj na dlhé cestné behy. Maximálne pohodlie súvisí aj s rozšíreným priestorom na prsty. Gumová podrážka má dostatočnú priľnavosť.

Túto obuv najviac ocenia bežci, ktorých hlavnou prioritou je vyhnúť sa zraneniam. Práve s týmto cieľom – minimalizovať zranenia – bola táto obuv navrhnutá. V recenziách sa v podstate opakujú tie isté pochvaly – stabilita, pohodlie, pohodlie a opäť pohodlie! Treba však poznamenať, že obuv patrí medzi drahšie modely a nerieši problémy ľudí s pronáciou.

Približná cena: 146 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Odolná trailová obuv, ktorá poteší farebnými kombináciami.

Topánky do náročnejšieho terénu, ktoré sa na nič nehrajú a plnia svoju primárnu funkciu, sú Nike Zoom Terra Kiger 8. Patria na trail, teda nespevnené cesty, do lesa, do hôr a podobne. Sú vhodné na všetky typy došľapov, majú strednú úroveň tlmenia a na pomery trailovej obuvi sú aj dobre priedušné.

Na tejto obuvi oceníte hlavne jej funkčnosť – nepotrebuje zbytočné ozdoby ani zložité technológie. Skrátka, pevne podoprie vašu nohu v náročnom teréne a poskytne dobrú priľnavosť a stabilitu. Veľmi dobre reaguje na vaše pohyby. Niektorým bežcom môže chýbať väčšie pohodlie.

Približná cena: 105 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Veľmi ľahká až minimalistická cestná obuv.

Ak ste skôr minimalisti a hľadáte funkčnú obuv, ktorá plní hlavne svoju primárnu funkciu, potom by vás mohli zaujímať Nike Free Run 5.0. Sú veľmi ľahké, priedušné, mäkké a pružné, vhodné na bežné tréningy a ich dizajn sa nesie na vlne jednoduchosti. Obuv nachádza pomerne pohodlný kompromis medzi stabilitou a voľnosťou pohybu.

Okrem všetkých uvedených pozitívnych vlastností je tu niekoľko detailov, ktoré stoja za zmienku. Topánky sú vyrobené z minimálne 20 % recyklovaného materiálu. Na nohe ich takmer neucítite, pretože sú ľahké a dobre sedia. Aj z týchto dôvodov sú však vhodnejšie na kratšie behy, maratónski bežci by si mali vybrať inde.

Približná cena: 113 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Výrazný a luxusný model pre náročných.

Tento model patrí na prvý pohľad k veľmi výrazným. Topánky majú sýte farby a veľmi vysokú podrážku. Sú vhodné na cestné povrchy, dynamický tréning, rýchly beh a preteky. Sú príjemne priedušné, majú nadpriemerné a citlivé odpruženie a slúžia hlavne na to, aby ste mohli bežať čo najrýchlejšie – okrem iného aj vďaka dobrej priľnavosti. Majú 8 mm drop a guma pod pätou je tvrdšia ako vpredu.

Tento model ocenia všetci pretekári, ľudia, ktorí chcú strhnúť čas. Padnú vám ako uliate a dovedú vás k výsledkom, o ktoré sa snažíte. Nevýhoda je však jasná, a to veľmi vysoká cena. Topánky sú preto vhodné pre bežcov, ktorí to so športom myslia trochu vážnejšie.

Približná cena: 250 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Elegantná trailová obuv pre pohodlie aj v náročnom teréne.

Topánky Nike Pegasus Trail 3 sú vhodné do terénu a na nespevnené povrchy. Sú trochu ťažšie, ale poskytujú dostatok tlmenia a pohodlia v kombinácii s príjemnou stabilitou. Vďaka dobrému vystuženiu chodidla sú vhodné na všetky typy behúňa. Medzi trailovými topánkami nenájdete veľa topánok, ktoré by boli tak mäkké a pohodlné. Mohli by sme ich dokonca zaradiť do strednej kategórie – dá sa s nimi dobre behať na ceste.

Tieto topánky nielenže vyzerajú dobre dizajnovo, ale sú aj veľmi pohodlné, robustné a všestranné. Zvládnu dlhšie vzdialenosti. Niektorí bežci by však ocenili lepšiu trakciu v náročnejšom teréne.

Približná cena: 125 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Pohodlná bežecká obuv ideálna na každodenný tréning.

Ak ste o niečo náročnejší bežec, ktorý chce pravidelne trénovať na spevnených chodníkoch a cestách, potom by ste mohli zvážiť model Nike React Infinity Run Flyknit 2. Tieto topánky sú odolné, priedušné a hlavne veľmi pohodlné – vďaka výraznému odpruženiu. To ocenia aj bežci s niekoľkými kilami navyše.

Zároveň sú veľmi ľahké, takže ich na nohe takmer necítite. Majú dobrú priľnavosť na bežnej ceste, nešmýkajú sa na nohe a ponúkajú dostatok priestoru pre prsty. Nevýhodou je trochu slabšia trakcia na mokrom povrchu a na snehu a niektorí bežci sa sťažovali na pomerne rýchlo opotrebovaný jazyk.

Približná cena: 117 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Farebná cestná bežecká obuv pre náročnejších.

Kvalitný model pre náročnejších bežcov, ktorí uprednostňujú tréning na ceste a spevnenom povrchu. Samozrejmosťou je dobré odpruženie, odolnosť a veľmi dobrá trakcia a priľnavosť pre správny švih. Topánky sú stabilné a pevné, hoci trochu ťažké.

Ak na týchto topánkach niečo oceníte, tak je to nadpriemerná odolnosť, prvotriedne pohodlie a skvelá reakcia na váš pohyb – s týmito topánkami ľahko prekonáte časové rekordy. Kvôli svojej hmotnosti sú však menej vhodné na dlhé vzdialenosti.

Približná cena: 150 €

VÝHODY

NEVÝHODY

DESAŤ tipov, ako si vybrať bežeckú obuv Nike

Stále si neviete vybrať ten správny model? Pripravili sme pre vás niekoľko základných tipov, ktoré vám pomôžu pri konečnom výbere!

1) Zvážte, kde budete bežať.

Na začiatku tohto článku sme spomenuli, že najdôležitejšie rozdelenie bežeckej obuvi je podľa terénu, pre ktorý je určená. Preto je to úplne prvý bod, na ktorý by ste mali myslieť pred nákupom. Ak chcete behať v mestskom parku alebo prekonávať rýchlostné rekordy na atletickej dráhe, vyberte si cestnú obuv. Lesní bežci, ktorí radi behajú v prírode, si vyberajú trailové behy.


2) Odhadnite tiež frekvenciu používania – ako často a koľko budete používať.

Je dobré vopred si uvedomiť, ako rýchlo a ako ďaleko chcete najčastejšie jazdiť. Je to z dvoch dôvodov. Po prvé – čím častejšie prevádzky očakávate, tým náročnejší budete musieť byť na kvalitu spracovania. A po druhé, mali by ste vedieť, že šprintér si vyberie inú obuv ako maratónec. Na krátke rýchle behy potrebujete ľahkú obuv s nižším tlmením. Naopak, ak chcete najazdiť viac kilometrov, potrebujete objemné modely – s čo najlepším tlmením.


3) Vyberte podľa tlmenia.

A keď už hovoríme o odpružení, nie je to len kvôli pohodliu, ale aj kvôli ochrane kĺbov a minimalizácii možných zranení. A tieto kĺby sú pri behu tým viac namáhané, čím viac vážite. Preto je dobré pri výbere obuvi zohľadniť svoju hmotnosť a prípadné kilá navyše kompenzovať väčším odpružením.


4) Zistite, akú máte oporu.

Ak zistíte, aký je váš krok, môžete si vybrať obuv, ktorá je prispôsobená na kompenzáciu prípadných nepresností alebo chýb vo vašom kroku. Najčastejším problémom je podvrtnutie členka, preto správna obuv môže zabrániť nepríjemným zraneniam.


5) Vyberte si o niečo väčšiu veľkosť.

Každému je asi jasné, že bežecká obuv musí sedieť podľa veľkosti. To sa však často ľahšie povie, ako urobí. Pomôcť vám môžu dve rady. Prvá je, že by ste si mali vybrať bežeckú obuv o polovicu väčšej veľkosti, ako bežne nosíte. Druhým odporúčaním je, aby ste si bežeckú obuv kupovali popoludní alebo večer, keď už je noha trochu natiahnutá, opuchnutá, skrátka o niečo väčšia ako ráno.


6) Dôkladne si obuv vyskúšajte.

Každá topánka je nakoniec navrhnutá trochu inak, takže si môžete vybrať správnu veľkosť, ale aj tak vám nikto nemôže zaručiť, že vám topánka sadne. Preto skôr, ako vybehnete v topánkach von, poriadne si ich vyskúšajte a skúste si v nich zabehať aspoň doma na čistom povrchu.


7) Obuv musí byť vhodná aj na šírku.

Aby chodidlo mohlo správne pracovať a reagovať na nerovnosti terénu, potrebuje dostatok priestoru. Dbajte preto na to, aby vám topánky nezužovali šírku chodidiel a neobmedzovali klenbu alebo prsty.


8) Zvážte obuv podľa rozpočtu.

S bežeckou obuvou budú vždy spojené určité výdavky. To však nemusí nevyhnutne znamenať, že najdrahšia obuv bude najkvalitnejšia. Ako ste už z tohto článku pochopili – výber bežeckej obuvi je veľmi individuálny, takže s trochou trpezlivosti a hľadania môžete nájsť dobré topánky aj za nižšie ceny.


9) Prečítajte si recenzie.

Komunity bežcov nachodili stovky kilometrov a vyskúšali nespočetné množstvo topánok. Preto je dobré opýtať sa ich na ich skúsenosti – prostredníctvom recenzií jednotlivých produktov, v skupinách na sociálnych sieťach alebo dokonca priamo od priateľov, ktorí prevádzkujú.


10) Zamerajte sa na kvalitné materiály a základné funkcie.

Výrobcovia to v poslednom čase trochu preháňajú s novými technológiami, cudzími slovami a módnymi názvami. Nenechajte sa tým na začiatku oklamať a požadujte dobrý základ – silné švy, kvalitné materiály, odolnosť, odpruženie.

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch uvedieme niekoľko najčastejších otázok, ktoré sa kladú v súvislosti s bežeckou obuvou Nike.

Je to veľmi individuálne. Bosá obuv má veľa výhod, ale musíte sa v nej naučiť správne chodiť a behať, aby nespôsobila viac škody ako úžitku. Nie sú vhodné na tvrdé povrchy, ale môžu byť príjemnou zmenou do lesa a mäkkého terénu.

Existujú tri typy bežeckej obuvi – pronačná (členok sa vychýli dovnútra), supinačná (členok sa vychýli von) a neutrálna. Aby sa členok neohýbal do neprirodzených uhlov, je dôležité vybrať si obuv určenú pre váš typ kopačky.

Z hľadiska funkcie nie. Všetci však vieme, že ak sa nám naše vybavenie páči, máme z tejto činnosti väčšiu radosť. Obuv, ktorá sa vám páči, vás môže motivovať k častejšej aktivite!

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)