TOP 12: Najlepšia bežecká obuv na pás 2024

Aké sú najlepšie bežecké topánky na pás? Čo si mám vybrať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe, aby ste splnili svoje bežecké ciele?


Redakčný výber

Univerzálna bežecká obuv na rovný a pevný povrch.

Približná cena: 105 €


Ľahké a spoľahlivé

Ľahká a praktická obuv, ktorá si na nič nehrá.

Približná cena: 105 €


Pružné a odolné

Odolná obuv na tréning a prípadné preteky.

Približná cena: 145 €


Pre dynamickú reflexiu

Obuv spájajúca dynamický tréning s maximálnym pohodlím.

Približná cena: 145 €

Bežecké Topánky Na Pás

Beh je skvelý šport v podstate pre každého. Nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti, podmienky ani vybavenie (okrem dobrej obuvi, o ktorej sa píše v tomto článku). Môžete behať v lese, v parku, v meste… Nie vždy vám však prostredie na beh vyhovuje – možno je okolo vás príliš hustá premávka. Alebo sa vám podarí bežať len neskoro večer alebo skoro ráno, keď je tma a vy sa necítite bezpečne. Alternatívou je beh na bežiacom páse – doma alebo v posilňovni. V tomto článku sa zameriame práve na túto situáciu. Potrebujete špecifické topánky na bežecký pás? Na čo sa zamerať a čo si vybrať? Aké topánky vedú tento rok medzi bežcami do pása? K tomu všetkému sa dnes dostaneme!

Základné rozdelenie obuvi je pomerne jednoduché. V obchodoch a diskusiách zvyčajne nájdete kategóriu trailových bežeckých topánok, t. j. určených do prírody a na nespevnené povrchy, a kategóriu cestných bežeckých topánok, ktoré sú určené do mesta, na tvrdé asfaltové cesty a tvrdé hladké povrchy. Každý z týchto dvoch typov obuvi musí plniť trochu inú funkciu – trailoví bežci hľadajú najmä stabilitu, priľnavosť a prevenciu prípadných zranení. Topánky sú ťažšie a majú výrazný vzor. Na druhej strane, na ceste potrebujete dobré tlmenie a odozvu. Obuv je ľahšia a priedušnejšia.

Bežecký pás svojimi vlastnosťami zodpovedá druhej kategórii, preto pri výbere vhodnej obuvi zvoľte cestnú obuv.

Tlmenie a absorpcia nárazov je jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere bežeckej obuvi. Neexistuje jediná správna možnosť, všetko závisí od vášho bežeckého štýlu, terénu, preferencií a dokonca aj hmotnosti.

Jednoducho povedané – čím viac tlmenia, tým pohodlnejší bude váš beh. Zároveň tým viac šetríte svoje kĺby. Maximálnu úroveň tlmenia by preto mali vyhľadávať najmä tí, ktorým záleží na pohodlí a ktorí si chcú beh užiť. Ocenia ho aj začiatočníci a ľudia s vyššou hmotnosťou. Na druhej strane, menej tlmenia vám pomôže pri rýchlosti – topánka lepšie reaguje na vašu energiu, ľahšie sa odrazíte. Navyše je ľahší, pretože neobsahuje toľko materiálu. Preto by si takúto obuv mali vyberať pokročilejší bežci, ktorí zvládnu menej pohodlia, pretože je pre nich prioritou rýchlosť.

Existuje mnoho technológií na odpruženie – od stlačeného vzduchu cez peny až po rôzne kombinácie.

Univerzálna bežecká obuv na rovný a pevný povrch.

Nike Air Zoom Pegasus 38 sú ideálnou voľbou, ak hľadáte kompromis medzi kvalitou a cenou a plánujete pravidelne trénovať. Podľa výrobcu majú 10 mm drop, sú určené pre bežcov s neutrálnym došľapom alebo supináciou a majú širší priestor na prsty. Tieto topánky majú pomerne veľa používateľských recenzií, väčšinou veľmi pozitívnych.

Medzi najčastejšie vyzdvihované vlastnosti patrí dobrá úroveň tlmenia a odpruženia, ktorá zaručuje pohodlie aj pri dlhých behoch. Zároveň topánka nestráca kontakt s chodidlom a terénom, vďaka čomu je tento model ideálny na dynamický a rýchly tréning. Obuv zostáva ľahká a priedušná. V podstate v nej nenájdete žiadnu negatívnu recenziu, možno len zmienku o tom, že model 37 bol dizajnovo o niečo vydarenejší.

Približná cena: 105 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Ľahká a praktická obuv, ktorá si na nič nehrá.

Od páru bežeckých topánok potrebujete ľahkosť, dobré odpruženie a hladký došľap. To všetko sľubuje model Asics GT-1000 11. Má drop 8 mm, je dostatočne priedušný a dobre tlmí aj dynamickejšie nárazy na ceste alebo na páse. Podľa výrobcu sú vhodné pre ľudí, ktorí majú problém s pronáciou, a to vďaka patentovanej technológii, ktorá udržiava pevnejší krok a členok na mieste.

Táto možnosť je zaujímavá (nielen) pre bežcov s pronáciou. Na týchto topánkach si recenzenti pochvaľujú aj plynulý pohyb, dobrý pomer ceny a kvality a dostatok priestoru pre celé chodidlo. Tlmenie je tu primerané, ale v porovnaní s inými modelmi trochu slabšie, takže topánky nemusia byť dobrou voľbou pre ťažších bežcov.

Približná cena: 105 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Odolná obuv na tréning a prípadné preteky.

Nike Zoom Fly 4 patrí k modelom bežeckej obuvi pre náročnejších športovcov. Cena je o niečo vyššia, ale ponúkajú veľa na oplátku a pomôžu vám dosiahnuť skvelý športový výkon. Sú určené na cestu, a teda aj na bežecký pás. Sú príjemne priedušné a pomerne pružné, takže sa ľahko obúvajú a rýchlo reagujú na vaše pohyby. Topánka má dostatočné a pohodlné odpruženie, takže tlmí aj silnejšie nárazy.

Táto obuv je vhodná pre rýchlych a skúsenejších bežcov – práve pri vysokom tempe sa prejavia jej najväčšie prednosti. Oceníte príjemné obúvanie a spôsob, akým topánka drží na nohe, odozvu a pohodlie. Nevýhodou je, že pre skutočne rýchly výkon by bolo podľa recenzií dobré pridať trochu viac priľnavosti.

Približná cena: 145 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Obuv spájajúca dynamický tréning s maximálnym pohodlím.

Pri tejto obuvi mal výrobca jeden hlavný cieľ – zvýšiť pohodlie pri zachovaní reakcie a reaktivity. To znamená veľa tlmenia, mäkký došľap, ale zároveň dostatok pruženia na dynamický odraz bez straty energie. Jednoducho povedané – v samotnom popise výrobku sa uvádza, že podrážka bola inšpirovaná tým, ako funguje trampolína, a viac asi netreba dodávať.

Čo hovoria recenzenti o topánkach? Spokojní sú so spomínaným veľmi pohodlným tlmením, plynulosťou behu, priedušnosťou a možnosťou používať topánky na klasický tréning aj na poctivý tempový beh. Nevýhodou je mierne vyššia hmotnosť topánky.

Približná cena: 145 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Univerzálna obuv za nízku cenu.

Ak s behom ešte len začínate a nechcete za topánky príliš utrácať alebo jednoducho nemáte v rozpočte miesto na nové topánky, vyskúšajte Nike Revolution 6. Napriek nižšej cene vám poskytnú dostatočnú oporu a pohodlie pri behu na páse. Pletenina je príjemne odvetraná, pena v podrážke je dostatočne pružná. Samozrejme, nie je to obuv pre skúsených a náročných bežcov, ale na bežné tréningy bohato postačuje.

Bežci na tomto modeli oceňujú pomer kvality a ceny a to, že je táto obuv „budget-friendly“. Je vhodný nielen na tréning na páse, ale môžete ho bez problémov nosiť aj na prechádzky, výlety a do práce. Poskytuje priemerný komfort a dobré odpruženie. Náročnejší bežci si však pravdepodobne vyberú inú možnosť.

Približná cena: 50 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Model bežeckej obuvi s jasným cieľom – maximálnym pohodlím.

Značka Asics je jednou zo stálic na trhu s bežeckou obuvou. V prípade modelu Gel Nimbus 24 sa výrobca zameral na čo najefektívnejšie tlmenie nárazov a tieto topánky potešia najmä tých, ktorí hľadajú maximálne pohodlie. Obuv sa dobre prispôsobí chodidlu a poslúži aj pri dlhších behoch. Zvládne bežný každodenný tréning aj objemové behy.

Hlavné výhody sú zrejmé a v podstate sa opakujú v recenziách – pohodlie, mäkký behúň, všestrannosť, priedušnosť a skutočnosť, že napriek maximálnemu odpruženiu sú topánky pomerne ľahké. Na druhej strane, nevýhodou pre niektorých môže byť o niečo vyššia cena a niektorí bežci tvrdia, že v porovnaní s predchádzajúcimi verziami modelu nie sú tak odolné.

Približná cena: 160 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Pretekárska obuv pre rýchle tempo.

Značka Salomon je veľmi obľúbená u bežcov do terénu. Rozhodne však nezaostáva ani v behu na ceste. Topánky Phantasm oslovia pokročilejších bežcov, ktorým ide o rýchle tempo a vysoký výkon – v tréningu aj na pretekoch. Podľa výrobcu obuv kombinuje technológiu, ktorá dobre vracia energiu, priľne k povrchu a citlivo absorbuje nárazy.

Čo hovoria recenzenti? Chvália ľahkosť, rýchlosť a energiu, ktorú topánky poskytujú, a odolné spracovanie. Topánka je však vhodnejšia na kratšie behy; pre maratóncov by topánka mohla postrádať potrebné pohodlie.

 Približná cena: 163 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Pohodlná a odolná obuv na každodenný tréning.

Ak hľadáte topánku, v ktorej môžete nabehať stovky a stovky kilometrov, potom by adidas Ultra Boost 22 mohla vydržať takéto horúčavy. Tento model je v porovnaní s predchádzajúcimi verziami viac odpružený a poskytuje väčšie pohodlie. Topánky dobre sedia na nohe a sú priedušné. Možno vás tiež poteší, že topánka je vyrobená z minimálne 50 % recyklovaného plastu vyloveného z morí.

Podľa recenzií sú tieto topánky naozaj pohodlné, trvajú veľa a ani po dlhom používaní nestrácajú kvalitu a nerozpadajú sa. Dodávajú pohybu dostatočnú dynamiku a sú vhodné na každodenný tréning. Topánka je však trochu ťažšia, takže sa hodí skôr na pokojnejšie dlhé behy ako na preteky.

Približná cena: 145 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Spoľahlivá obuv za dobrú cenu s atraktívnym dizajnom.

Model Saucony Ride 14 na prvý pohľad zaujme výraznými farbami. Dizajn je, samozrejme, pri bežeckej obuvi druhoradým faktorom. Čo teda môžu tieto topánky ponúknuť z hľadiska funkčnosti? V podstate sú vo všetkých ohľadoch šťastnou strednou cestou. Spoľahlivé, s dostatočným odpružením, ale nie na úkor hmotnosti. Odolné, priedušné, ideálny pomer ceny a kvality pre bežcov, ktorí chcú pravidelne športovať a nepotrebujú nevyhnutne najnovšie technológie za tisíce.

Recenzenti si najviac pochvaľujú všestranné využitie týchto topánok. Okrem toho sa vyznačujú spoľahlivosťou, plynulosťou pohybu a ľahkosťou. Náročnejší športovci môžu samozrejme hľadať výkonnejšie topánky, ale niektorí budú hľadať viac pohodlia.

Približná cena: 117  €

VÝHODY

NEVÝHODY

Obuv pre objemové behy a náročných bežcov.

Ak chcete prekonávať hlavne dlhé vzdialenosti a venujete sa prevažne objemovému tréningu, mohli by vás zaujímať topánky Mizuno Wave Sky 5. Určite sú určené pre náročnejších športovcov, ktorí to s behom myslia vážnejšie, pretože sa pohybujú vo vyššej cenovej kategórii. Topánky majú vysokú úroveň tlmenia a zároveň dobre vracajú energiu. Majú dobrú priľnavosť a napriek maximálnemu pohodliu nie sú ani príliš ťažké.

Podľa recenzií sa tieto topánky vyznačujú nielen veľkým pohodlím ideálnym na dlhé behy a maratóny, ale aj flexibilitou, stabilitou, odolným materiálom a dobre padnúcim tvarom a spracovaním. Na druhej strane je nevýhodou vysoká cena (hoci kvalita je primeraná) a niektorí bežci by ocenili lepšiu priedušnosť.

Približná cena: 190 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Obuv, ktorá účinne pomáha pri dynamike pohybu.

V tomto modeli sa Adidas zameral najmä na prenos energie a dynamický pohyb. Vďaka kvalitnému odpruženiu a dobrému smeru pohybu nohy nájdete v týchto topánkach správnu rovnováhu medzi pohodlím a rýchlosťou. Topánky sú vhodné na každodenný tréning, sú dobre priedušné a ako bonus sú vyrobené z minimálne 50 % recyklovanej priadze.

V prípade tohto modelu bežci najviac oceňujú dobré tlmenie vhodné pre ťažších bežcov, odolnú podrážku, ľahkosť, dostatok priestoru na prsty a dobrú priľnavosť. Na druhej strane by sa mohla zlepšiť priedušnosť a niektorí recenzenti spomínali aj príliš úzku strednú časť chodidla.

Približná cena: 125 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Ľahká a priedušná obuv pre dokonalý odraz.

Výrobca uvádza, že tieto topánky vám poskytnú pocit nulovej gravitácie. Čo tým myslíte? Znamená to tlmenie, ktoré eliminuje nepríjemný tvrdý náraz v kombinácii s návratom energie späť k bežcovi – ľahko sa odrazíte a ušetríte energiu. Obuv dobre vetrá vďaka sieťovine a poskytuje dostatočnú stabilitu – zabraňuje nežiaducej pronácii .

Majitelia týchto topánok si pochvaľujú dobré odpruženie, ktoré však nebráni vyššiemu výkonu – ide teda o pomerne univerzálnu obuv, ideálnu na každodenný tréning aj na dlhšie vzdialenosti. Zároveň potvrdzuje tvrdenia výrobcu o stabilite a spoľahlivej podpore klenby a chodidla ako celku. Niektorým bežcom však môže byť obuv príliš tesná, najmä v oblasti achilovky.

Približná cena: 125 €

VÝHODY

NEVÝHODY

DESAŤ tipov, ako si vybrať bežeckú obuv do pása

Väčšina pravidiel pre výber topánok do pása je rovnaká ako pre tradičné bežecké topánky. Pozrime sa na najužitočnejšie tipy, ktoré vám pomôžu pri výbere.

1) Dôležitá je správna veľkosť.

Bežecké topánky by mali byť približne o pol čísla (niekedy až o číslo) väčšie ako topánky, ktoré bežne nosíte. To preto, aby ste pri behu neobmedzovali chodidlo a aby mohlo správne pracovať. Obuv sa odporúča skúšať a vyberať skôr v neskorých popoludňajších hodinách, keď sa vaša noha počas dňa trochu natiahne a opuchne.


2) Vyberte si správny typ obuvi.

Na začiatku tohto článku sme uviedli, že obuv delíme na cestnú a trekingovú. Pri výbere obuvi na bežecký pás sa zamerajte na topánky z prvej kategórie.


3) Zamerajte sa na tlmenie.

Pri behu na bežeckom páse v podstate záleží na vás, koľko tlmenia chcete. Vyššie odpruženie zvýši pohodlie, umožní vám bežať dlhšie vzdialenosti a šetrí vaše kĺby. Menšie odpruženie dodá vášmu pohybu viac sily a budete môcť bežať rýchlejšie.


4) Zistite, akú máte oporu.

Ideálny došľap je, samozrejme, neutrálny. Mnohí ľudia však majú problém s ohýbaním členka na jednu alebo druhú stranu – tzv. supináciou a pronáciou. Niektoré topánky dokážu tento problém aspoň čiastočne kompenzovať. Pri výbere obuvi by ste preto určite mali zohľadniť svoj krok.


5) Pozrite sa na podrážku.

Na beh na páse nepotrebujete veľmi výrazný dezén, pretože nebudete mať problém s nerovným terénom, mokrom alebo snehom. Napriek tomu určite nechcete riskovať, že sa vám pošmyknú nohy. Vyberte si obuv s dobrou priľnavosťou a kvalitnou podrážkou.


6) Skontrolujte kvalitu spracovania a použitých materiálov.

Celkovo by topánka mala ukázať, že niečo vydrží. Pozrite sa na použité materiály, skontrolujte švy, lepenie, stielku… Všetko by malo byť dostatočne odolné, aby topánky vydržali aspoň nižšie stovky kilometrov.


7) Pásová obuv by mala byť priedušná.

Keďže na páse nebudete mať do činenia s mokrom, snehom alebo blatom, nepotrebujete, aby bola obuv nepremokavá. Naopak, môžete si vybrať model, ktorý je čo najviac priedušný a ľahký, aby sa vaše nohy toľko nepotili.


8) Hľadajte topánky s dostatočným priestorom na prsty.

Pri behu chodidlo pracuje, preto je veľmi dôležité, aby mali prsty na nohách dostatok priestoru na roztiahnutie, najmä vpredu. Tým získate väčšiu stabilitu.


9) Prečítajte si recenzie.

Recenzie používateľov môžu byť dobrou spätnou väzbou. Vďaka nim zistíte, ako obuv obstála po dlhšom čase a pri intenzívnejšom používaní.


10) Stanovte si rozpočet.

Nie každý môže minúť stovky eur na nové topánky. Ak si vopred stanovíte realistický rozpočet, môže vám to pomôcť pri rozhodovaní  vyfiltrujte si topánky len do kategórie, ktorá zodpovedá vašej cenovej kategórii.

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch uvedieme niektoré z najčastejších otázok, ktoré sa kladú v súvislosti s bežeckou obuvou na páse.

Všeobecne sa uvádza približne 700-800 km, ale opäť je potrebné zohľadniť viac faktorov – váš bežecký štýl, hmotnosť, terén… Správnou starostlivosťou môžete životnosť svojich topánok určite predĺžiť!

Skladujte obuv na suchom mieste, kde bude mať vždy dobrú možnosť vyvetrať. Neperte obuv v práčke, ktorá by ju mohla poškodiť. Radšej si vezmite kefy a čistiaci prostriedok na topánky a vydrhnite ich ručne. Na trhu už existuje niekoľko sprejov na odstránenie zápachu, ktoré sa nastriekajú do vnútornej časti topánky. Z vonkajšej strany môžete použiť impregnáciu.

Trend bosých nôh je určite skvelá a zdravá vec. Treba k nemu však pristupovať individuálne a v primeranom teréne. Tvrdý povrch bežeckého pásu nie je ideálny pre bosé nohy, preto si radšej vyberte dobre odpruženú obuv a vychutnajte si prirodzenejší pohyb v prírode.

Videá

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)