TOP 10: Bežecká obuv s najlepším tlmením 2024

Ktoré bežecké topánky majú najlepšie odpruženie? Podľa čoho ich mám vybrať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe, ktoré vám pomôže dosiahnuť čo najlepší výkon?


Výber redakcie​

Univerzálna bežecká obuv na beh na dlhé vzdialenosti

Približná cena: 160 €


Pomer cena/výkon

Bežecká obuv s vyššou penou, vhodná na rýchly beh

Približná cena: 140 €


Obľúbená voľba

Dizajnová bežecká obuv, ideálna pre užšie nohy

Približná cena: 146 €


Pre náročných

Topánky pre užšie nohy, ktoré dokonale tlmia nárazy

Približná cena: 190 €

Bežecké Topánky S Tlmením

Ak radi beháte, viete, čo je pri behu najdôležitejšie. Žiadny bežec sa nezaobíde bez kvalitnej obuvi. Skvelou voľbou sú bežecké topánky s kvalitným odpružením. Sú ideálne napríklad pre začiatočníkov alebo na behanie dlhších trás. Viete, ako si vybrať tie správne?

Každému bežcovi vyhovuje niečo iné. Niektorí dávajú prednosť tvrdej, tenkej podrážke a iní preferujú mäkké topánky s polstrovaním. Obuv s odpružením slúži ako prevencia zranení, najmä pri behu na dlhé vzdialenosti. Najdôležitejšie je, aby ste sa v nich cítili pohodlne.

Beh naboso je jedným z trendov, ktoré sa občas objavujú v bežeckej komunite. Niekedy sa dá zaradiť do tréningu, ale určite nie je pre každého. Keď sa rozhodnete vyskúšať beh naboso, vaše nohy by si mali najprv zvyknúť na chôdzu naboso. Ako alternatíva k behu naboso sa na simuláciu tohto typu došľapu používajú topánky naboso. Na rozdiel od obuvi s tlmiacimi materiálmi je predná časť chodidla zošliapnutá. Na druhej strane, v odpružených bežeckých topánkach došliapnete na pätu a noha je fixovaná. Naopak, ak to s behom naboso preháňate, môžete si ľahko spôsobiť únavovú zlomeninu. Nielen behu, ale aj behu naboso by ste sa mali vyhnúť, ak máte ortopedickú vadu, pretože by sa mohla zhoršiť.

Najlepšia bežecká obuv s odpružením

  1. Asics Gel Nimbus 24
  2. Nike ZoomX Invincible Run Flyknit
  3. Adidas Ultraboost 22
  4. Mizuno Wave Sky 5
  5. New Balance Fresh Foam 1080
  6. Asics Novablast 2 LE
  7. Nike Air Zoom Pegasus 38
  8. Under Armour HOVR Guardian
  9. Nike Air Zoom Vomero 16
  10. On Running Cloudstratus

Univerzálna bežecká obuv na beh na dlhé vzdialenosti

Bežecké topánky Asics Gel Nimbus 24 sú veľmi pohodlné a môžete ich používať na dlhé behy. Majú skvelé odpruženie a zároveň nízku hmotnosť. Disponujú viacerými technológiami, ktoré zaisťujú dokonalé pohodlie – technológia GEL™ zabezpečuje mäkší došľap, technológia TRUSSTIC™ zvyšuje stabilitu. Majú odolnú podrážku AHAR™. Bonusom sú reflexné prvky, takže vás nikto neprehliadne. Dlhé behy po cestách budú veľmi pohodlné. Prepad je 10 mm v prípade pánskej obuvi a 13 mm v prípade dámskej obuvi.

Cena160 €
Zastavte sa10-13 mm
Teréncesty

Ak hľadáte topánku na dlhé behy v cestnom teréne, ktorá niečo vydrží, s týmito topánkami sa nemôžete pomýliť.

VÝHODY

NEVÝHODY

Bežecká obuv s vyššou penou, vhodná na rýchly beh

Bežecké topánky Nike ZoomX Invincible Run Flyknit sú priedušné topánky štandardnej šírky s citlivou vyššou penou. Materiál Flyknit je priedušný a zároveň robí topánku pevnejšou. Na podrážke je mriežkový vzor. Dámsky model topánky má pokles 8,4 mm a pánsky model 9 mm. Podľa používateľov sú skvelé na rýchly beh, pri ktorom dokonale spevňujú chodidlo a nútia ho k správnemu kroku.

Z hľadiska pomeru cena/výkon sú to topánky, ktoré vôbec nie sú zlou voľbou.

Cena140 €
Zastavte sa8,4-9 mm
Teréncesty

VÝHODY

NEVÝHODY

Dizajnová bežecká obuv, ideálna pre užšie nohy

Ide o obľúbený typ, ktorý si môžete vybrať v mnohých farbách a variantoch. Zároveň je to veľmi pohodlná obuv, ktorá vám zaistí pohodlie, aj keď práve nebežíte. Aktívna pena Boost sa o to postará. Technológia Linear Energy Push zvyšuje tuhosť v ohybu špičky, a tým aj dynamiku. Ak ste ekologicky uvedomelí, určite vás poteší aj to, že zvršok je vyrobený z funkčného materiálu, ktorý obsahuje minimálne 50 % recyklovanej priadze Parley Ocean Plastic. Majú výšku 10 mm a vážia 333 g.

Cena146 €
Zastavte sa10 mm
Teréncesty

VÝHODY

NEVÝHODY

Topánky pre užšie nohy, ktoré dokonale tlmia nárazy

Topánky Mizuno Wave Sky 5 ocenia nároční bežci na dlhé trate. Vďaka technológii Mizuno Enerzy Core dokonale tlmia nárazy. Budete sa v nichcítiť skvele, pretože technológia SmoothRide zabezpečuje plynulý odraz a dopad. Navyše ponúkajú dodatočné odpruženie na päte s technológiou U4iCX, ktorá poskytuje ochranu pre vaše kĺby a znižuje nárazy. Vďaka technológii podrážky X10 vydržia dlho. Ich priemer je 8 mm a hmotnosť 260 g.

Cena190 €
Zastavte sa8 mm
Teréncesty

VÝHODY

NEVÝHODY

Bežecká obuv s vynikajúcim odpružením, vhodná pre širšie chodidlá

Ideálna obuv na tréning, na behanie po spevnených povrchoch. Zvršok zo sieťoviny zaručuje priedušnosť a pohodlie. New Balance Fresh Foam ponúka vložku Ortholite, ktorá je antibakteriálna a navyše chráni chodidlo pred nežiaducim zápachom. Vďaka odpruženiu Fresh Foam bude váš krok ľahký a beh pôvabný. Topánky majú zaujímavý dizajn a sú ponúkané vo viacerých farbách – decentných tmavých aj výraznejších a krikľavých. Širšia špička poskytuje značné pohodlie. Topánka váži približne 263-300 g a jej pokles je 8 mm. Tieto topánky budú skvelou voľbou, ak chcete skombinovať dizajn, pohodlie a zároveň máte širšie chodidlo.

Cena140 €
Drop8 mm
Terénsilnice

VÝHODY

NEVÝHODY

Univerzálna a cenovo dostupná bežecká obuv

Bežecká obuv, ktorú nemusíte používať len na behanie. Vďaka ich dizajnu si ich môžete vziať do mesta a stále vám budú perfektne sedieť. Vylepšené odpruženie FF BLAST poskytuje mäkký došľap a dynamický odraz a na päte je stabilizátor pre lepšiu podporu. Ďalšou výhodou je jazyk, ktorý sa nešmýka. Technológia AHAR+ zaručuje vysokú odolnosť obuvi. Kvapka je 8 mm. Ak potrebujete cenovo dostupnú obuv, ktorá vydrží, tento model je pre vás.

Cena146  €
Drop8 mm
Teréncesty

VÝHODY

NEVÝHODY

Odolná, dobre odpružená obuv, vhodná pre bežcov s nižšími členkami

Skvelé odpružené topánky. Jej výhodou je pena Nike React, ktorá poskytuje skvelé tlmenie. Topánka ponúka širší priestor na prsty pre väčšie pohodlie, priedušnú sieťovinu v hornej časti topánky a v strednej časti sú pásiky, ktoré po utiahnutí šnúrok obopínajú chodidlo. Topánky Nike Air Zoom Pegasus 38 vám dokonale padnú, ak máte tendenciu mať nižší nárt. Medzi výhodami treba vyzdvihnúť ich odolnosť a výdrž. Kvapka je 10 mm. Najviac ich ocenia bežci s menšími a užšími chodidlami.

Cena105 €
Drop10 mm
Teréncesty

VÝHODY

NEVÝHODY

Silne vystužená bežecká obuv, ktorá pevne drží nohu

Ak hľadáte kvalitné odpruženie, s týmito topánkami sa nemôžete pomýliť. Kompresná sieťovina Energy Web v kombinácii s penovým materiálom UA HOVR poskytuje pocit nulovej gravitácie – energia sa vracia pri šliapaní do pedálov. Topánka je dobre vystužená a dobre drží nohu. Problémom môže byť veľkosť, v oblasti achilovky je tesnejšia. Drop tejto topánky je 8 mm.

Cena125 €
Zastavte sa8 mm
Teréncesty

 

VÝHODY

NEVÝHODY

Bežecká obuv s gumovou podrážkou, vhodná na kratšie behy

Model Vomero 16 má celkom dobré odpruženie a odolnú podrážku. Pena Nike ZoomX vracia energiu a AirZoom poskytuje vynikajúce tlmenie. Topánky majú odolnú gumovú podrážku a vďaka perforácii sú priedušné. Majú zosilnenú pätu a pevná fixácia chodidla je výhodou. Na druhej strane vám v týchto topánkach môže chýbať dostatočné odpruženie – nemusí byť také dostatočné, ako by ste očakávali. Klesanie týchto topánok je 10 mm.

Cena155 €
Zastavte sa10 mm
Teréncesty

VÝHODY

NEVÝHODY

Ťažšie topánky, ktoré vydržia veľa kilometrov

Topánky On Running Cloudstratus ponúkajú dvojité odpruženie, hviezdicové šnurovanie a podporu nohy pri ohýbaní vďaka stielke z TPU. Dobrú službu vám urobí odpruženie, mäkký behúň a pohodlný zvršok zo sieťoviny. V týchto topánkach môžete nabehať veľa kilometrov, vydržia naozaj dlho. Cena topánok je však vyššia ako u väčšiny ostatných modelov – a nebudú pohodlné pre každého.

Cena200 €
Drop8 mm
Teréncesty

VÝHODY

NEVÝHODY

OSEM tipov, ako si vybrať bežeckú obuv s najlepším tlmením

Ešte stále sa vám nepodarilo vybrať dokonalý pár? Pozrite si ďalšie tipy, ktoré vám pomôžu nájsť najlepšie bežecké topánky.

1) Rozhodnite sa, v akom teréne plánujete bežať.

Potrebujete topánky, ktoré sú vhodné na beh po ceste, alebo topánky do prírody? Krížový tréning alebo trasy? Podľa toho si vyberte správnu obuv.


2) Ktoré tlmenie uprednostňujete vy osobne?

Chcete cítiť pevnú pôdu pod nohami, alebo sa chcete cítiť, akoby ste sa takmer vznášali? Zohľadnite pevnosť a pokles päty. Najväčšie odpruženie je vždy najlepšie.


3) Pri výbere sa uistite, že vám topánky sedia.

Je dôležité zistiť, či je ideálna pre váš typ chodidla. Každému vyhovuje niečo iné, niektorí ľudia majú radšej tesnejšie topánky a iní dávajú prednosť väčšiemu priestoru v oblasti prstov.


4) Starostlivo si vyberte veľkosť.

Bežeckú obuv je ideálne vybrať a vyskúšať si ju na konci dňa. Noha je na konci dňa väčšia a širšia ako ráno. V opačnom prípade môžete byť nepríjemne prekvapení, že vám nesadne a nie je dostatočne pohodlná na popoludňajší beh. Prípadne si vyberte topánky o pol čísla väčšie. Uvedomte si, že veľkosti sa môžu u rôznych typov obuvi a značiek líšiť.


5) Nepremokavé bežecké topánky – áno alebo nie?

Môžu byť výhodou pri častom behu v snehu. Na druhej strane, v horúcom počasí vám urobia medvediu službu, pot sa bude lepiť a po chvíli vám bude v topánke nepríjemne. Cena takejto obuvi je výrazne vyššia. A zároveň je topánka ťažšia. Na druhej strane, ľahká obuv z priedušného materiálu rýchlo schne, takže ak v nej stúpite do kaluže, v okamihu ju vysušíte.


6) Vyberte si podľa dropu.

Pád opäť súvisí s tým, ako veľmi chcete byť v kontakte so zemou. Záleží na tom, akú podporu potrebujete. Pri nižšom spáde 4 až 8 mm budete viac v kontakte so zemou, je to zdravšia forma behu, ale nie pre každého. Na druhej strane, pokles okolo 10 mm je skvelo odpružená obuv. Budú pre vás výrazne pohodlnejšie pri došľape na pätu a sú vhodnejšie aj pre ľudí s nadváhou.


7) Vyberte si podľa typu školenia.

Budete behať tempo alebo intervalový tréning? V tom prípade si vyberte nižšie tlmenie, ako keď sa venujete skôr vytrvalostnému behu a dlhým maratónom. Pri hobby behu, ktorý si chcete užiť a cítiť sa v ňom pohodlne, uprednostnite vyššiu úroveň tlmenia aj za cenu vyššej hmotnosti topánky. Na druhej strane, na preteky sú vhodnejšie ľahšie topánky s ľahkým zvrškom, ktoré vám pomôžu ľahko nabrať rýchlosť.


8) Starostlivo si vyberte

Výber kvalitnej bežeckej obuvi s odpružením nie je taký jednoduchý, nie je to otázka chvíľky. A ak sa v nich chystáte nabehať stovky kilometrov, je dobré si ich starostlivo vybrať. Zvážte všetky parametre a vyskúšajte ich.

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch objasníme niektoré z najčastejších otázok, ktoré sa kladú v súvislosti s bežeckou obuvou s najlepším tlmením.

Odpruženie obuvi poskytuje ochranu pred nárazmi a pomáha predchádzať problémom s členkami, kolenami a kĺbmi.

Čím vyššia je hmotnosť, tým väčšie je odpruženie. Čím ste ťažší, tým väčší náraz vzniká pri dopade nohy na zem. Pred účinkami nárazov vás ochráni viac odpružená obuv. Bežci s hmotnosťou nad 90 kg sa vo všeobecnosti považujú za bežcov ťažšej hmotnostnej kategórie.

Je to veľmi individuálne. Mnohí bežci uprednostňujú silné a mäkké odpruženie pri behoch na dlhé vzdialenosti a viacdňových pretekoch. Iným to nevyhovuje a volia zlatú strednú cestu v podobe stredného zavesenia.

Väčšinou áno. Obuv s nízkym odpružením môže prispieť k bolesti celého tela, rovnako ako silne opotrebovaná bežecká obuv. V takom prípade je dobré zvážiť výmenu obuvi alebo sa poradiť s fyzioterapeutom o vhodnom type.

Každá topánka je trochu iná. Záleží na teréne, v ktorom beháte. Cesty a tvrdé povrchy topánkam neprospievajú, viac vydržia pri behu na mäkkom teréne. Obuv je zvyčajne vhodná na výmenu približne 700-900 km, ale v niektorých typoch môžete najazdiť aj 1500 km. Ak vás však začnú bolieť kolená, bedrá alebo členky, neváhajte si zaobstarať novú športovú obuv.

Často sa diskutuje o tom, či je vhodnejší dezén na päte alebo na špičke. Ani tie najlepšie a najodolnejšie bežecké topánky vás nezachránia, ak nemáte správnu techniku. Pomáhajú s krokom, ale nerobia to za vás. Väčšina bežcov došľapuje na pätu, je to menej náročné a v dobre odpruženej obuvi to nebudete toľko cítiť. Odchod na špičku však so sebou prináša riziká, a to keď vykročíte príliš dopredu. Najlepšie je pokúsiť sa o zlatú strednú cestu a kontrolovať svoj krok.

V prvom rade musia byť vaše topánky pohodlné. Pred nákupom si premyslite, či potrebujete rýchlu pretekársku obuv alebo pomalšiu a pohodlnejšiu. Prispôsobte svoj výber aj typu chodidla – je objemnejšie alebo máte úzke lýtko? Chcete mať viac priestoru v prednej časti chodidla, alebo dávate prednosť užšej špičke? Svoju úlohu zohráva aj cena, ktorú ste ochotní zaplatiť za bežeckú obuv. Kvalitná obuv ovplyvní nielen váš športový výkon, ale aj vaše zdravie – ak si zaobstaráte obuv, ktorá vám nevyhovuje, riskujete zdravotné komplikácie a prípadne aj nútenú športovú prestávku.

Videá

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)