TEST 11+ najlepších kopačiek 2024 – recenzie, skúsenosti a diskusia

Aké sú najlepšie kopačky? Podľa čoho ich vyberať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe bez výčitiek?


Výber redakcie​

Špičkové rýchlostné kopačky s veľmi nízkou váhou


Obľúbená voľba​

Zabezpečuje skvelý dotyk s loptou


Skvelá cena

Stvorené pre rýchlych hráčov


Na zváženie​

Maximálna úroveň pohodlia

Kopačky

Hráte aktívne futbal už niekoľko rokov? Alebo ste na začiatku svojej futbalovej kariéry? Tak či onak, bez kvalitnej obuvi sa nezaobídete. Aby ste mohli behať po ihrisku ako Ronaldo, Neymar alebo Mbappe, musíte sa uistiť, že nepodceňujete výber svojho vybavenia. Pripravili sme pre vás recenzie najobľúbenejších kopačiek na rok 2021 a sprievodcu ich výberom.

Ak ste niekedy mali možnosť porovnať viacero kopačiek medzi sebou, pravdepodobne ste si všimli, že niektoré majú na podrážke výrazné cvočky, zatiaľ čo iné majú len malé cvočky. Týmto sa odlišujú rôzne typy kopýt. Každý z nich je určený pre iný typ povrchu, preto je dobré získať základné informácie o rôznych typoch cepínov.

  • Lisovky FG: Kopačky s lisovanými štupľami sú ideálne na suchú trávu alebo umelú trávu. Ide o najuniverzálnejší a najobľúbenejší typ kopačiek. Využijete ich najmä v jarnej časti sezóny.
  • Lisovky AG: Kopačky s vysokým počtom lisovaných štupľov sú ideálne na umelú trávu. Ak teda hráte na „umelke“, toto by mala byť vaša voľba.
  • Lisovky HG: Kopačky s nižšími a početnými štupľami sú ideálne na tvrdé prírodné povrchy alebo škváru. Nepoužívajú sa však príliš často.
  • Kolíky SG: Kopačky so šraubovacími kolíkmi sú ideálne na mäkkú prírodnú trávu a mokrý terén. Využijete ich najmä v jesennej časti sezóny.
  • Turfy TF: Kopačky s veľkým počtom malých štupľov sú ideálne na umelú trávu prvej generácie alebo tvrdé a suché prírodné povrchy.
  • Halovky IN: Kopačky s takmer hladkou podrážkou sú ideálne do haly na povrch, ako sú parkety alebo guma, prípadne na vonkajší futbal.

Špičkové rýchlostné kopačky s veľmi nízkou váhou

Nike Mercurial sú vo svete kopačiek známou značkou už od roku 1998. Nové edície sprevádza obrovský záujem fanúšikov a novinárov, preto sa Nike snaží, aby každé vydanie bolo čo najdokonalejšie. Medzi známe mená, ktoré nosili Nike Mercurials, patria Zlatan Ibrahimovič a Thierry Henry.

Kopačky Nike Mercurial boli vyvinuté s dôrazom na maximálnu rýchlosť a stabilitu. Ich hlavnou výhodou je veľmi nízka hmotnosť, ale pre hráčov so širokou nohou môžu byť príliš úzke. Podrážka sa vyznačuje dokonalým odpružením, takže vás topánky rozhodne nebudú brzdiť.

Špičkový model Nike Mercurial Elite zaujme aj tých najnáročnejších. Kopačky kategórie Pro sú ľahké a flexibilné a budú vyhovovať profesionálnym aj rekreačným futbalistom. Nike Mercurial Academy je kompletný základ, vhodný najmä pre amatérskych alebo začínajúcich hráčov. Môžete si vybrať verziu s členkovou ponožkou (Nike Mercurial Superfly) alebo bez nej (Nike Mercurial Vapor).

Zabezpečuje skvelý dotyk s loptou

Futbalové kopačky adidas Predator začali futbalisti nosiť v roku 1994. Topánky sa rýchlo stali hitom a dlho patrili k najlepším kopačkám, v ktorých môžete predviesť svoje schopnosti s loptou. O ich kvalite svedčí aj to, že ich nosili hviezdy ako Kaká a Raul a teraz ich nosí aj Paul Pogba.

Jedinečná textúra Deamon Skin a 3D pruhy na bokoch tenisiek adidas Predator vás zaujmú. Konštrukcia topánky zaisťuje lepšiu kontrolu nad loptou a poskytuje lopte skvelú rotáciu pri prudkej strele na bránku. Táto topánka je určená pre strelcov.

Ak vám záleží na štýlovom dizajne, kopačky adidas Predator vás v tomto smere nesklamú. Môžete si vybrať z niekoľkých farieb a podrážok pre rôzne povrchy. K dispozícii sú aj modely bez šnúrok. Šírka kopačiek je univerzálna, takže sa hodia na väčšinu nôh.

Stvorené pre rýchlych hráčov

Model adidas X je nástupcom legendárneho modelu adidas F50. Výrobcovia doplnili svoj tradičný základ o moderné technológie, vďaka čomu vznikli vynikajúce topánky, ktoré si rýchlo vydobyli čestné miesto na trhu. Dnes ich nosia ikony ako Mohamed Salah a Luiz Suarez.

Ak sme v prípade Nike Mercurial povedali, že ide o vynikajúce rýchlostné kopačky, to isté platí aj o rade adidas X. Podrážka SprintFrame umožňuje maximálne zrýchlenie, zatiaľ čo nízky golier Clawcollar udrží nohu na mieste aj počas veľmi rýchlej hry. Hmotnosť topánky je veľmi nízka, ale profil je tiež pomerne úzky.

Maximálna úroveň pohodlia

Kopačky Nike Tiempo sa preslávili na majstrovstvách sveta 1994 v Spojených štátoch. Už vtedy sa stali známymi ako veľmi pohodlné kopačky, ktoré dokážu poskytnúť dokonalý pocit pri dotyku s loptou.

Nike Tiempo sú vyrobené z mäkkej kože, ktorá sa dobre prispôsobí nohe. Takže sa v nich budete cítiť pohodlne, aj keď máte širší členok. Okrem toho je koža tenká, takže loptu cítite cez čokoľvek a môžete ju lepšie ovládať. Technológia NikeGrip vo vrchnej vrstve stielky potom zabraňuje skĺznutiu nohy v topánke.

Priliehavý strih, vďaka ktorému nestratíte cit pre loptu

Tenisky adidas NEMEZIZ nemajú za sebou dlhú históriu, boli predstavené v roku 2017. Aj za pomerne krátky čas sa však vo svete futbalu udomácnili. Ich tvárou je slávny Lionel Messi, pre ktorého ich spoločnosť vyrába aj v špeciálnej verzii.

Adidas NEMEZIZ zaujmú moderným dizajnom. Môžete si vybrať z mnohých divokých farieb alebo zvoliť jemnejší tmavý odtieň. Syntetický zvršok dokonale priľne k nohe a zaručuje dostatočnú stabilitu. Podrážka so stabilizačným prvkom zabezpečuje plynulé zmeny smeru. Topánky budú vyhovovať aj majiteľom mierne širších členkov, ale veľmi široké nohy nemusia byť pohodlné.

Všestranné kopačky pre primeranú rýchlosť aj pohodlie

Model Phantom GT vznikol spojením dvoch starších modelových radov Phantom Vision a Phantom Venom, pričom si z oboch vzal to najlepšie a ponúka veľmi dobre vyváženú kombináciu rýchlosti a komfortu. Hmotnosť obuvi je priemerná, kvalita spracovania je dostatočná.

Priliehavosť je priľnavá, ale nie veľmi pevná, takže aj hráči so širšími členkami môžu obuvi pohodlne nosiť. V oblasti prstov je štruktúra materiálu zosilnená, aby poskytovala väčšiu oporu aj pocit pri prechode. Môžete si vybrať verziu s remienkom na členku alebo bez neho. Podrážka je vybavená technológiou Anti-Clog, ktorá dokáže zabrániť hromadeniu blata. Je to veľmi užitočná funkcia pri hre na rozmočenom trávniku.

S prispôsobiteľným šnurovaním

Kopačky Puma Future sa vyznačujú najmä jedinečným šnurovaním. Vďaka technológii NETFIT si ich môžete zašnurovať presne tak, ako vám to vyhovuje. Strih topánok je preto skutočne prispôsobiteľný a kopačky perfektne sedia bez ohľadu na tvar vašej nohy. Vysoký komfort je preto zaručený.

Hoci najväčšou výsadou modelu Puma Future je jeho všestrannosť a vysoký komfort, výrobca myslel aj na rýchlosť a obuv vybavil hybridnou podrážkou. To vám zabezpečí solídnu akceleráciu a stabilitu pri kľučkovaní.

Kožené kopačky, ktoré nie sú zbytočne ťažké

Kopačky adidas Copa kombinujú klasické prvky s modernými technológiami. Sú vyrobené z kvalitnej syntetickej kože, ktorá zaručuje maximálne pohodlie pre vaše nohy aj pri dlhšom pobyte na ihrisku. Samozrejme, kopačky sú o niečo ťažšie ako čisto syntetické modely, ale značka sa postarala o to, aby boli nové edície čo najľahšie.

Zaujímavosťou je, že adidas Copa 19 boli vôbec prvé kožené kopačky bez šnúrok. V najnovšej sérii adidas Copa 20 si môžete vybrať aj verziu bez šnúrok alebo model zo syntetického materiálu.

Ultraľahké kopačky pre rýchlych hráčov

Pred uvedením modelu Puma Ultra na trh prešiel radom prísnych testov a neustále pracoval na jeho vylepšovaní. Najväčšou zbraňou tohto radu je kombinácia dynamickej siluety s bežeckou podrážkou. Vďaka tomu môžeme tento model právom zaradiť medzi najlepšie rýchlostné kopačky.

Spomínaná bežecká podrážka zabezpečí skvelé zrýchlenie. Povrch GripControl znamená vynikajúcu manipuláciu s loptou. Zvršok je veľmi ľahký, vďaka čomu sú kopačky Puma Ultra jedny z najľahších na trhu. Na druhej strane je použitý materiál pomerne pevný a profil je úzky.

Nástupca legendy obohatený o moderné technológie

Najviac gólov na majstrovstvách sveta 1966 strelil portugalský futbalista Eusebio. Oči divákov sa upierali nielen na neho, ale aj na jeho topánky. Nosil futbalové topánky Puma King. O kvalite tejto línie svedčí aj to, že ju nosili aj ďalší futbaloví velikáni ako Pelé a Maradona. O viac ako 50 rokov neskôr Puma King stále boduje, len v modernejšom kabáte.

Kopačky Puma King sú vyrobené z kože, ktorá sa po niekoľkých pokusoch uvoľní a krásne sa prispôsobí tvaru chodidla. Vďaka dobre tvarovanému jazyku sa ešte ľahšie obúva. Páči sa nám aj systém šnurovania EverFit, ktorý pevne obopína chodidlo v strede. To všetko dopĺňa podrážka, ktorá poskytuje jemné odpruženie.

Trochu rýchlosti, trochu pohodlia

Neviete sa rozhodnúť, či je pre vás dôležitejšia rýchlosť alebo pohodlie? Puma ONE nevyniká ani v jednej oblasti, ale v oboch ponúka veľmi dobrý výkon. Sú postavené na koncepcii troch F: Fit, Fast a Feel. To znamená, že dokonale sedia na nohe, sú dostatočne rýchle a poskytujú cit pri práci s loptou.

Ponožka okolo členku zaručuje stabilitu a zosilnená päta zabezpečuje správny pohyb achilovky. Topánky Puma ONE perfektne sedia na širších nohách, ak máte užšie nohy, budete potrebovať o polovicu menšiu veľkosť. Topánky sa veľmi ľahko obúvajú.

SEDEM tipov, ako si vybrať futbalovú obuv

V širokej ponuke modelov od mnohých výrobcov môže byť ťažké sa zorientovať. Nie, ak viete, na aké parametre sa pri výbere zamerať. Aký je kľúč?

1) Prispôsobte obuv terénu

Budete hrať futbal na tvrdom povrchu, umelej tráve alebo na mäkkom podklade? Pri rozhodovaní o tom, aké kopačky si kúpiť, vychádzajte z odpovede. Samozrejme, pravdepodobne nastane situácia, že jeden deň budete hrať na štrku a druhý deň na mokrej tráve. Vyberajte však podľa povrchu, ktorý budete najčastejšie používať.

Majte na pamäti, že toto je skutočne kľúčový bod pri výbere kopačiek. Ak ho podceníte, budete nielen bojovať so zlou stabilitou a úchopom, ale vystavíte sa aj zvýšenému riziku zranenia. Nehovoriac o tom, že na nevhodnom povrchu sa vám môžu skôr zničiť kopačky – a potom vám nikto neuzná reklamáciu.


2) Zohľadnite svoj herný štýl

Moderná futbalová obuv je nabitá technológiami. Značky často spolupracujú s odborníkmi a profesionálnymi futbalistami na výrobe športovej obuvi, ktorá kopíruje skutočné potreby hráčov. Preto si útočníci často vyberajú rýchlostné kopačky, ktoré sa vyznačujú veľmi nízkou hmotnosťou. Stredopoliari, ktorí vytvárajú hru, zasa potrebujú čo najlepší cit v nohe. Pre obrancov je dôležitá dokonalá stabilita.


3) Rozhodnite sa, aký materiál vám vyhovuje

Vlastnosti obuvi ovplyvňuje aj použitý materiál. Môžete si vybrať medzi koženými, syntetickými, pletenými alebo gumotextilnými modelmi. Všetky návrhy majú svoje výhody a nevýhody.

  • Kožené kopačky: Koža sa považuje za prvotriedny materiál. Kožené kopačky sa možno spočiatku ťažšie obúvajú, ale keď materiál povolí a prispôsobí sa vašim nohám, topánky budú maximálne pohodlné. Nevýhodou je vyššia hmotnosť, ako aj náročnejšia údržba.
  • Syntetické kopačky: Kopačky zo syntetiky sú ľahké a nepremokavé. Ich údržba je bezproblémová, ale na druhej strane sa netvarujú tak pekne ako kožené. To môže byť problém najmä pre futbalistov so širším chodidlom.
  • Pletené kopačky: hoci je tento typ kopačiek vyrobený zo syntetiky, zaslúži si osobitnú kategóriu. Ide o špeciálnu technológiu používanú na výrobu 3D pletenín. Spoločnosť Nike označuje tento materiál ako Flyknit, zatiaľ čo Adidas ho označuje ako Primeknit. Najväčšou výhodou 3D úpletu je jeho príkladná priedušnosť a veľmi nízka hmotnosť. Hlavnou nevýhodou je nižšia životnosť.
  • Gumotextilné kopačky: takzvané gumené čižmy sú v súčasnosti skôr dozvukom minulosti. Používajú ich len rekreační hráči, ktorí oceňujú ich veľmi nízku cenu.

4) Ak máte široké alebo úzke nohy, venujte osobitnú pozornosť výberu materiálu

Šírka kopačiek je zvyčajne univerzálna a väčšina futbalistov sa o ňu vôbec nemusí starať. Ak však máte široké alebo úzke nohy, vyžaduje si to starostlivejší výber. Pri širokých nohách si vyberte kožu, ktorá sa roztiahne. Pri úzkych si naopak vyberte syntetický materiál.


5) Vyberte si správnu veľkosť

Asi vás neprekvapí, že výber správnej veľkosti je veľmi dôležitý. Ak si vyberiete nesprávnu, budú vás kopačky nepríjemne tlačiť. Ako sme písali v predchádzajúcom bode, koža sa prispôsobí vašim nohám. Syntetika je oveľa pevnejšia a jednoducho sa neuvoľní. Ak nemáte radi veľmi tesné topánky, mali by byť priehlavky o 0,5 cm dlhšie, ako je dĺžka vášho chodidla.

Ideálne je, ak máte možnosť vyskúšať si kopačky pred ich kúpou. Oblečte si legíny, v ktorých budete hrať.


6) Premyslite si, či chcete viazať

Tradične poznáte šnurovacie topánky. V posledných rokoch sa však na trhu objavili aj modely bez šnúrok. Ich výhoda je jasná: čistejší kontakt s loptou. Nepodceňujte však výber, topánky musia naozaj perfektne sedieť. Nemôžete ich utiahnuť pevnejšie, ale nemôžete ich ani povoliť.


7) Premyslite si tiež, či chcete mať vyvýšený strih

Môžete si vybrať klasické kopačky alebo novinku v podobe členkových topánok. Majú elastickú ponožku, ktorá siaha až po úroveň členkov. Ktorá možnosť je pre vás lepšia? Rozhodnite sa, čo je pre vás pohodlnejšie. Tento detail má len malý vplyv na herné vlastnosti.

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch sa budeme venovať niektorým najčastejším otázkam, ktoré sa vyskytujú v súvislosti s témou kopačiek.

Pri výbere kopačiek vás určite bude zaujímať cena. Nie vždy platí, že najdrahšie sa rovná najlepšiemu. Mnohé kvalitné páry sa dajú kúpiť za 85 až 150 €. Profesionálni hráči zaplatia za svoje kopačky mnohonásobne viac.

Predtým, ako si obujete nové topánky na veľký zápas, mali by ste v nich absolvovať niekoľko tréningov. V opačnom prípade by ste mohli počas zápasu nepríjemne trpieť a skončiť hru s niekoľkými pľuzgiermi na nohách.

Postupujte rovnako ako pri výbere kopačiek pre dospelých. Odporúčame vám kúpiť model, ktorý dokonale padne na nohu vášho dieťaťa. Nemá zmysel počítať s tým, že jeho noha rýchlo porastie, a preto kupovať o niekoľko čísel väčšie kopačky.

Základným pravidlom je poriadne sa nahnevať. Po každom použití vyčistite podrážku od usadených nečistôt. Ak topánky zvnútra navlhli, nezabudnite ich vysušiť. Nikdy ich však nesušte na ohrievači alebo na priamom slnečnom svetle. Kožené topánky by sa potom mali pravidelne mazať krémom.

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)