Najlepšie bežecké tretry 2024 – recenzie, skúsenosti a diskusia

Aké sú najlepšie bežecké tretry? Podľa čoho ich vyberať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe bez výčitiek?


Výber redakcie​

Absolútna stálica na bežeckom nebi


Obľúbená voľba​

Navrhnuté pre vysokú rýchlosť


Skvelá cena

Vyladené na telo šprintéra


Na zváženie​

Skvelá trakcia v každej fáze pretekov

Bežecké Tretry

Sú pretekárske trate vaším druhým domovom? Aby ste mohli počas pretekov bežať s vetrom, je mimoriadne dôležitá kvalitná obuv. Bežecké trenažéry sú navrhnuté tak, aby ste sa na trati hýbali. V tomto článku vám poradíme, ako ich správne vybrať. Aby sme vám to ešte viac uľahčili, pripravili sme pre vás recenzie najlepších bežeckých tretier.

Bežecké tretry by sa rozhodne nemali zamieňať s tradičnou bežeckou obuvou. Hoci tenisky nie sú určené na používanie na asfalte, môžete si naplánovať trasu po ceste v bežeckých topánkach. Kedy teda používate trénerov? Boli vytvorené na behanie na pretekárskej dráhe z tartanu alebo škváry. Práve na týchto typoch povrchov vám pomôžu dosiahnuť skvelé výsledky. Okrem toho ich môžete použiť aj na beh v teréne alebo hasičský šport.

Závodné tretry sa od bežeckej obuvi líšia najmä konštrukciou podrážky. Behúne sú zvyčajne vyrobené z tvrdého plastu a majú hroty. To vám umožní dobre sa odraziť. Pokiaľ ide o hornú časť, rozdiel nie je taký výrazný. Bežecké tenisky však obopínajú chodidlo tesnejšie, čím umožňujú maximálny kontakt so zemou. To je užitočné vzhľadom na vysoké rýchlosti, ktorými beháte v trenažéroch.

Absolútna stálica na bežeckom nebi

Nemôžeme začať inak ako recenziou jednej z najpopulárnejších línií bežeckých topánok všetkých čias. Nike Rival platí za skutočnú kvalitu od samého začiatku, ale značka nezabúda ani na pravidelné inovácie a pokračuje v transformácii obuvi smerom k absolútnej dokonalosti. Musíme vyzdvihnúť dizajn tenisiek, môžete si vybrať z nespočetných farebných kombinácií.

Tenisky Nike Rival sú veľmi ľahké, najmä modely určené na šprint sú veľmi ľahké. Zvršok topánok je vyrobený z mäkkej sieťoviny, ktorá ideálne priľne k nohe a zároveň je príjemne priedušná. Priľnavosť podrážky je špičková a pevná podrážka Pebax zaručuje stabilitu. Jediné, na čo si treba dať pozor, je užší profil topánky. Majiteľom širších chodidiel preto odporúčame, aby si tenisky pred kúpou dôkladne vyskúšali.

Navrhnuté pre vysokú rýchlosť

Značku Puma evoSPEED možno poznáte predovšetkým ako futbalové kopačky, ale čo sa týka kvality, bežecké tenisky Puma evoSPEED za ňou nezaostávajú. Tréneri boli navrhnutí tak, aby svojmu užívateľovi poskytli čo najvyššiu rýchlosť. Napriek tomu, že spoločnosť využíva moderné technológie, obuv si zachováva primeranú hmotnosť.

Dômyselný systém šnurovania dokonale fixuje nohu v bežeckej obuvi Puma evoSpeed. Topánky nemajú nikde zbytočné spoje, takže noha sa neodiera a nespôsobuje bolestivé odreniny. Ľahký zvršok zo sieťoviny je dostatočne priedušný, zatiaľ čo podrážka je pevne odolná voči poškodeniu. Snáď len odpruženie by mohlo byť o niečo lepšie. Ako sme však už uviedli, ide o topánku zameranú predovšetkým na rýchlosť.

Vyladené na telo šprintéra

Mnohí šprintéri sa nevedia nabažiť bežeckých tenisiek adidas Adizero. Tie boli navrhnuté presne podľa ich potrieb. Hmotnosť topánok je približne 150 gramov, takže vás nebudú zbytočne zaťažovať na nohe. Pevná podrážka je tvarovaná tak, aby predviedla priľnavosť na pretekárskej dráhe a zabezpečila vám silný odraz.

Syntetický zvršok a mäkká sieťovina veľmi pevne tlmia chodidlo. Ide o šprintérsku obuv určenú na 50 až 400 m, takže nemôžete očakávať veľké odpruženie. Samozrejme, ani tlmenie nárazov pri náraze nie je oslnivé. Ak to však od bežeckých tenisiek neočakávate a prioritou je pre vás rýchlosť, adidas Adizero si zamilujete.

Skvelá trakcia v každej fáze pretekov

Ako už asi tušíte z názvu tohto radu bežeckých trenažérov, ide o šprintéry. A toto sú skutočné hviezdy. Adidas Sprintstar ponúka vyváženú kombináciu rýchlosti a výkonu. Syntetický zvršok je vyrobený z jedného kusu materiálu, pričom na najviac namáhaných miestach je pridaná dodatočná spevňujúca vrstva Sprintweb.

Mäkký golier znižuje tlak na Achillovu pätu, noha je bezpečne ukotvená na mieste aj počas šprintu. Podrážka potom poskytuje maximálnu oporu v zákrutách. Materiál je však naozaj tuhý a topánka je pomerne úzka. Mnohí bežci preto budú musieť siahnuť po väčšej veľkosti, ako bežne nosia.

Pretekárske topánky do terénu

Ak hľadáte bežecké tenisky vhodné do terénu, určite si zamilujete tenisky Nike Zoom Mamba. Sú skvelé najmä na prekážkové behy, ale využijete ich na akýkoľvek terénny beh na vzdialenosť približne 800 až 5 000 m.

Jednovrstvový zvršok zo sieťoviny a perforovaná stielka zabezpečujú účinný odvod vlhkosti. Fylónová medzipodrážka zaručuje vynikajúce tlmenie nárazov a môže sa pochváliť dlhou životnosťou. Musíme tiež vyzdvihnúť vynikajúcu trakciu, najmä na mokrom povrchu. Takže aj keď vaša trasa vedie po zablatenej ceste, s bežeckou obuvou Nike Zoom Mamba si ľahko udržíte konštantnú rýchlosť.

ŠTYRI najdôležitejšie tipy, ako si vybrať bežecké tenisky

Môžete si kúpiť tie najlepšie bežecké tenisky, ale ak vám vybraný model dokonale nesadne a nebude plne vyhovovať terénu a disciplíne, nikdy nedosiahnete taký výkon. Nájdite si čas na výber. Je to jednoduché, stačí vykonať niekoľko krokov.

1) Premyslite si, či naozaj potrebujete bežecké topánky

Ste na začiatku svojej bežeckej kariéry a neviete, či budete bežecké topánky skutočne používať? Ak sa chystáte pravidelne pretekať na bežeckom povrchu, potom áno, bežecké tenisky by rozhodne nemali chýbať vo vašom botníku. Ak sa však chystáte len občas na preteky, bežecké tenisky zatiaľ nemá zmysel kupovať.

Výnimkou je, samozrejme, výber oblečenia na požiarny šport. Tam môžete určite použiť aj kufre. Aj keď si na začiatku vystačíte s trailovou obuvou, tenisky ponúkajú oveľa lepšiu podporu.


2) Vyberte konkrétny model podľa odboru

Viete, že sa bez bežeckých topánok nezaobídete? Základom je vybrať si správny typ v závislosti od disciplíny, ktorú budete vykonávať.

  • Šprintérske tretry: Na beh na krátke vzdialenosti používajte šprintérske tenisky. Spoznáte ich podľa väčšieho počtu hrotov a absencie tlmiaceho materiálu pod pätou. Je to preto, že pri krátkych šprintoch nepoužívate pätu, ale potrebujete, aby bola topánka čo najľahšia a najtuhšia. Presne to ponúkajú takzvaní šprintéri. Môžete ich použiť aj na palebný útok mimo trate.
  • Stredotraťové tretry: Najuniverzálnejšie sú tzv. tréneri na strednú trať na beh na 400 až 600 m. Majú malú pätu, ktorá zaručuje dostatočné pohodlie pri dopade nohy na zem. Zároveň si stále zachovávajú nízku hmotnosť. Zvršok tiež nie je taký tuhý v porovnaní so šprintovými topánkami. Trenažéry na strednú dráhu môžete používať aj v požiarnom športe.
  • Dištančné tretry: Na dlhé vzdialenosti potrebujete väčšie tlmenie nárazov. Tréneri na dlhé vzdialenosti majú preto v oblasti päty veľkorysé odpruženie. V porovnaní so šprintérmi majú menej hrotov a nevyviniete v nich takú akceleráciu.
  • Krosové tretry: na krosový beh potrebujete lepšiu trakciu. Preto v prednej časti podrážky nie sú plastové výstuhy, ale guma. Tento typ behúňa sa vyznačuje aj menším počtom výstupkov a vyšším komfortom.

3) Krátko sa zastavte aj pri hrotoch

Hroty sú v tretrách dôležité, pretože zabraňujú pošmyknutiu pri kontakte s povrchom trate. Vo väčšine modelov sa dajú vymeniť, ale existujú aj výnimky. Klasické čapy majú dĺžku 7 mm, ale dajú sa nájsť aj v iných veľkostiach. Pri kúpe bežeckej obuvi si k nej určite pribaľte uťahovací kľúč. Tento nástroj sa používa na uvoľnenie alebo utiahnutie hrotov. Pozor na to, že každý výrobca má trochu inú hlavu. Jeden kľúč preto nemusí byť vhodný pre všetky klince.

Kolíky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Odolná oceľ je vo všeobecnosti najvhodnejšia na jazdu v teréne. Na druhej strane, pre umelú dráhu (tartan, polytan) potrebujete ľahké keramické hroty.


4) Vyberte si správnu veľkosť

Samozrejme, dôležitý je aj výber správnej veľkosti. Bežecká obuv nesmie byť nikdy príliš tesná. Zároveň musí pevne sedieť a noha sa v ňom nesmie posúvať. Ideálne je zvoliť si svoju bežnú veľkosť alebo siahnuť po páre nie väčšom ako 1/4 veľkosti. Závodné tenisky sa zvyčajne mierne uvoľnia. Rozhodne sa však nespoliehajte na to, že vytiahnu celú veľkosť alebo viac.

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch sa budeme venovať niektorým najčastejším otázkam, ktoré sa vyskytujú v súvislosti s témou bežeckých tretier.

Áno. Vo väčšine prípadov dostanete hroty s kľukou spolu s behúňmi. Ak to tak nie je, výrobca by to mal uviesť na svojej webovej stránke.

Možno ste si mysleli, že na tréning v zime budete používať bežeckú obuv s tým, že hroty zabránia pošmyknutiu na zamrznutej zemi. Behúne však nie sú nepremokavé a sú veľmi tenké, takže by vám v nich bola veľká zima. Na behanie v blate a snehu sú lepšie trailové topánky.

Záleží na preferenciách každého z nás. Bežecké tenisky sú vo všeobecnosti navrhnuté tak, aby dokonale sedeli na nohe a nikde netlačili. Mnohí športovci ich preto nosia bez ponožiek.

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (103 votes)