Najlepšie programy Adobe 2024 – porovnania, recenzie a kľúčové funkcie

Aké sú najlepšie Adobe programy? Podľa čoho ich vyberať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe bez výčitiek?


Výber redakcie​

Môžete v ňom vytvoriť čokoľvek


Obľúbená voľba​

Hlavný softvér na úpravu fotografií


Skvelá cena

Vytvára vektory a manipuluje s nimi


Na zváženie​

Jeden z najpoužívanejších programov pre profesionálov

3 Adobe Programy

Photoshop, Lightroom, InDesign alebo After Effects? Ste zmätení z toho, na čo slúžia všetky rôzne programy Adobe? Potom ste na správnom mieste. V tomto článku sa dozviete všetko o najpopulárnejších programoch Adobe a pochopíte ich kľúčové funkcie.

Môžete v ňom vytvoriť čokoľvek

Adobe Photoshop je už dlhší čas najpoužívanejším softvérom pre rastrovú grafiku na svete. Bol vydaný už v roku 1990 a odvtedy sa s každou aktualizáciou dopĺňa o nové funkcie a vylepšenia.

Photoshop vám umožní robiť takmer čokoľvek – aspoň čo sa týka digitálneho umenia. Od vytvárania návrhov až po komplexné fotomontáže a úpravy.
Súbor nástrojov je taký rozsiahly, že je prakticky nemožné spoznať a používať všetky funkcie, ktoré program ponúka.

Medzi hlavné nevýhody Photoshopu môžeme zaradiť množstvo času a trpezlivosti potrebnej na začiatku, pretože jeho používanie si vyžaduje dlhú krivku učenia a získavania používateľských skúseností. Okrem toho nie je príliš vhodný na úpravu početných dávok fotografií.

Hlavný softvér na úpravu fotografií

Lightroom je založený na zásuvnom module Photoshopu, ktorý spracováva obrázky RAW – Adobe Camera RAW. Je to hlavný softvér na úpravu fotografií pre fotografov na celom svete. Zameriava sa na schopnosť čítať, organizovať a uľahčovať úpravy (výber fotografií) a následné spracovanie (korekcie a používanie filtrov a efektov).

V súčasnosti ho každý fotograf, ktorý si váži svoju prácu, považuje za absolútne nevyhnutný. Ponúka najmodernejšie funkcie vylepšované každou aktualizáciou.

Lightroom by sa dal prirovnať k tmavej komore používanej v analógovej fotografii. Spracúva súbory RAW, digitálne ekvivalenty predchádzajúcich negatívov.
V rámci programu Adobe CC môžete získať plán špeciálne pre fotografov, ktorý zahŕňa aplikácie Lightroom a Photoshop. Táto možnosť je veľmi užitočná pre tých, ktorí pracujú s úpravami a editáciou obrázkov, pretože uvedené programy sa navzájom dopĺňajú.

Lightroom dokáže prakticky všetko, čo Photoshop nedokáže. Je zrozumiteľnejší, pracuje priamo so súbormi RAW, umožňuje triediť fotografie podľa rôznych hľadísk a zameriava sa na produktivitu a pracovný postup.

Jeho hlavnou nevýhodou je, že napriek všetkým aktualizáciám nie je taký presný ako Photoshop, pokiaľ ide o drobné opravy. Ak si však udrží súčasné tempo, Lightroom by sa mohol v najbližších rokoch stať populárnejším ako Photoshop.

Vytvára vektory a manipuluje s nimi

Na rozdiel od iných programov Adobe, ktoré pracujú priamo s obrázkami v rôznych variantoch, má Illustrator jeden konkrétny cieľ: vytvárať vektory a manipulovať s nimi. Tento softvér je starší ako Photoshop a je oveľa presnejší ako jeho najbližší konkurent, Corel Draw.
Illustrator sa nezameriava na prácu s pixelmi, ale na vytváranie vektorov, čoho výsledkom sú kresby založené na krivkách. Tie nie sú ničím iným ako matematickými rovnicami. A práve preto Illustrator umožňuje úplne voľne meniť veľkosť obrázkov bez straty kvality.
Preto sa hojne používa na tvorbu vizuálnych identít, webových stránok, reklamných materiálov a dokonca aj na vývoj mobilných aplikácií.

Jeden z najpoužívanejších programov pre profesionálov

InDesign sa používa na úlohy a zadania týkajúce sa rozvrhnutia, pričom sa snaží uspokojiť požiadavky na vytváranie dokumentov, albumov, letákov a iných tlačených produktov. Pomocou tohto programu ich možno ľahko a presne formátovať.

Je to jeden z najpoužívanejších programov pre profesionálov v oblasti grafického dizajnu, ktorý umožňuje vytvárať rozvrhnutie a vizualizáciu materiálov, ako sú časopisy, reklamy, návrhy, obaly atď.

Hoci sa dnes väčšina dizajnérskej práce zameriava na virtuálne verzie, InDesign bude najlepšou voľbou aj pre tých, ktorí hľadajú nástroj na vytváranie návrhov pre tlač. Pomocou neho môžete vytvárať predtlačové dokumenty a finálne dokumenty pre akýkoľvek existujúci typ tlačiarne.

Profesionálni filmári ho používajú na úpravu viacerých videí súčasne

Premiere je najznámejší softvér na úpravu videa medzi profesionálmi. Je ideálny pre tých, ktorí hľadajú kompletný, funkciami nabitý nástroj. Pracuje na princípe systému časovej osi aj úpravy v reálnom čase.

Profesionálni filmári ho používajú napríklad na úpravu viacerých videí súčasne, pridávanie efektov, prácu so zvukovou stopou a dokonca aj na manipuláciu s 3D prvkami. Ako najpoužívanejší nástroj na úpravu videa podporuje Premiere súbory s vysokým rozlíšením, ktoré umožňuje upravovať až do rozlíšenia 8K. Čo si, samozrejme, vyžaduje počítač zodpovedajúcej kvality.

Vďaka mnohým zabudovaným filtrom a efektom môžete tiež vytvárať úvody, prechody, upravovať farby a mnoho ďalších aspektov, ako je napríklad vkladanie titulkov.

S nárastom popularity služby YouTube za posledné desaťročie sa aplikácia Premiere stala nepostrádateľným nástrojom pre tvorcov videoobsahu, ako aj pre každú marketingovú stratégiu založenú na videu. Dnes je jedným z najvyhľadávanejších programov Adobe CC.

Ideálny na triedenie fotografií

Tí, ktorí pracujú na úprave videa, si možno všimli absenciu niektorých pokročilejších funkcií v programe Premiere, najmä keď potrebovali pridať zložitejšie vizuálne efekty. After Effects je pre Premiere tým, čím je Lightroom pre Photoshop, ak by sme to mohli takto porovnať.

Vo filmovom priemysle sa používa vo veľkej miere a je jedným z hlavných nástrojov na trhu, pokiaľ ide o manipuláciu so scénami. After Effects umožňuje posunúť úpravy na profesionálnu úroveň pridávaním objektov, pohyblivej grafiky a animácie.

Podobne ako program Premiere, aj program After Effect má časovú os, ale je usporiadaný do vrstiev, takže je oveľa komplexnejší a úplnejší.

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)