Najlepšie programy na 3D modelovanie (CAD) 2024 – bezplatné a platené

Aké sú najlepšie programy na 3D modelovanie? Podľa čoho ich vyberať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe bez výčitiek?


Výber redakcie​

Plnohodnotný program obľúbený u priemyselných dizajnérov


Obľúbená voľba​

Špičkový program pre architektov a dizajnérov


Skvelá cena

Kráľ bezplatných programov s všestranným využitím


Na zváženie​

Užitočný nástroj pre grafických dizajnérov

3d Programy Na Modelovanie

Najlepšie programy na 3D modelovanie (CAD) 2024 – bezplatné a platené

Či už ste modelár, ktorý hľadá najlepší nástroj pre svoju prácu, alebo amatér, ktorý hľadá jednoduchší program na zlepšenie svojich modelárskych zručností, tento článok vám pomôže pri výbere. Zmapovali sme najpopulárnejšie programy na trhu a zhrnuli ich hlavné výhody a nevýhody.

3D programy sú vhodné na širokú škálu účelov a možno ich rozdeliť do niekoľkých kategórií:

  • Film a televízia

Napríklad filmári sa pri modelovaní postáv, prostredí, animácií alebo iných objektov nezaobídu bez 3D programov (na tieto účely sa používa napríklad program Maya).

  • Hry

Podobné typy programov ako pri výrobe filmov sa používajú aj pri vývoji počítačových hier (napríklad Blender).

  • Architektúra

Môžu ich využívať aj architekti, ktorým pomáhajú pri vizualizáciách a celkových návrhoch interiéru a exteriéru. Môžu ich však používať aj amatéri pri navrhovaní svojho vysnívaného domu (napr. AutoCADSketchup).

  • Inžinierstvo

Tieto programy sú veľmi obľúbené u mechanikov, priemyselných dizajnérov a strojárov, ktorým pomáhajú pri navrhovaní súčiastok, výkresov, náčrtov a zložitejších návrhov (napr. Fusion 360InventorSolidWorks).

  • Grafika

Svoje miesto majú aj u grafikov, ktorým pomáhajú s implementáciou loga, dizajnom produktov a ďalšími kreatívnymi činnosťami (napr. Adobe Dimension).

  • Rozšírená realita

Mnohí kreatívni umelci používajú na vytváranie projektov rozšírenej reality najmä 3D programy (napr. Adobe Aero).

  • 3D tlač

Tieto programy budú užitočné aj vtedy, ak sa chystáte tlačiť svoje vlastné návrhy na 3D tlačiarni (napr. OnShapeFusion 360Blender).

Plnohodnotný program obľúbený u priemyselných dizajnérov

Systém novej generácie ideálny pre každú dielňu – to je hlavný nárok programu v českom prostredí. Ale pozor, Fusion 360 toho dokáže oveľa viac a je veľmi obľúbený aj medzi študentmi, začínajúcimi a stredne pokročilými modelármi, ako aj 3D tlačiarňami.

Obľuba v strojárskych a priemyselných oblastiach je však samozrejme opodstatnená. Program zvláda presné 2D a 3D navrhovanie objektov, náčrty, parametrické modelovanie, simulácie, poradí si s takmer akýmkoľvek formátom CAD a ponúka bohaté možnosti výroby.

Pozitívom je aj veľká komunita používateľov, ktorí by vám mali byť schopní pomôcť vyriešiť akýkoľvek problém.

Ak ste začínajúci podnikateľ, študent alebo nadšenec, ktorý nebude program používať na komerčné účely, môžete požiadať o bezplatnú licenciu na jeden rok. Pre ostatných je k dispozícii ročná licencia za približne 420 €. Môžete si tiež vyskúšať 30-dňovú skúšobnú verziu.

VÝHODY

NEVÝHODY

Špičkový program pre architektov a dizajnérov

A

utoCAD je jedným z najobľúbenejších a najpoužívanejších programov najmä pre architektov, dizajnérov, inžinierov a mechanikov a mnoho ďalších programov sa ho snaží napodobniť. Nielenže zvláda množstvo funkcií, ale ponúka aj špecializované sady nástrojov pre rôzne profesie alebo oblasti (napríklad strojársky návrh alebo elektrotechnický návrh), čo šetrí veľa času a práce. Môžete v ňom pracovať nielen vo webovej aplikácii, ale aj v mobilnej aplikácii.

Ak chcete zistiť, či vám bude AutoCAD vyhovovať, je k dispozícii 30-dňová skúšobná verzia. Ak sa však rozhodnete program kúpiť, budete musieť siahnuť o niečo hlbšie do vrecka, pretože ročná verzia stojí viac ako 2500 €.

VÝHODY

NEVÝHODY

Kráľ bezplatných programov s všestranným využitím

Ak hľadáte bezplatný modelovací program, pravdepodobne nenájdete prepracovanejšiu a všestrannejšiu možnosť ako Blender. S mnohými funkciami sa vyrovná svojim plateným konkurentom a je určený na modelovanie a sochárstvo, simulácie a animácie, animované filmy, vizualizácie a počítačové hry. V neposlednom rade je to cenený program na vytváranie modelov na 3D tlač.

Pozitívne je, že existuje aj veľké množstvo výukových materiálov, ktoré poskytujú rady, ako program používať. Počet používateľov, ktorí sú aktívni na fórach, je tiež vysoký a nájdete tu aj cenné rady. Je však pravda, že pre začiatočníkov môže byť orientácia v programe trochu ťažšia.

VÝHODY

NEVÝHODY

Užitočný nástroj pre grafických dizajnérov

Ak hľadáte program, ktorý nebude obmedzovať vašu kreativitu, Adobe Dimension by mohol byť ten pravý. Tento program nie je určený na vytváranie objektov, ale dokáže z importovaných fotografií a obrázkov vytvoriť čokoľvek, čo si želáte. Je skvelý na vytváranie makiet, tvorbu 3D textu, produktového dizajnu, ilustrácií, môžete v ňom kombinovať 2D a 3D kompozície a mnoho ďalšieho.

Program nepredpokladá, že ste profesionál v 3D modelovaní, a ľahko sa s ním zoznámia aj začiatočníci.

Ide o platený program, ktorý stojí 24,19 EUR mesačne ako súčasť služby Creative Cloud. Môžete si tiež vyskúšať bezplatnú skúšobnú verziu.

VÝHODY

NEVÝHODY

Obľúbený nástroj na inžinierske navrhovanie

Návrh, dokumentácia, simulácia a vizualizácia, najmä v priemyselnom sektore, sú hlavnými oblasťami Inventoru. Tento program zvláda parametrické modelovanie, tvorbu výkresov, modelovanie zostáv, animáciu a vyhodnocovanie pohybu, ako aj spoluprácu s inými programami CAD.

Často sa prirovnáva k SolidWorksu, ktorý má podobné zameranie. Každý z nich ponúka niekoľko funkcií navyše, ale jednou z hlavných výhod Inventoru je, že funguje na MacBookoch. Inventor je tiež lepšie použiteľný pre architektov. Na druhej strane niektorí uvádzajú, že ho nepoužíva toľko ľudí a môže byť ťažšie získať rady od iných používateľov.

Čo sa týka ceny, ročná komerčná licencia vás vyjde približne na 3200 €. Ak ste študent, môžete získať až ročný bezplatný prístup; pre ostatných je k dispozícii aspoň 30-dňová skúšobná lehota.

VÝHODY

NEVÝHODY

Profesionálny program na vykresľovanie postáv a pohybu

Maya patrí medzi špičkové produkty v oblasti modelovania, o čom svedčí aj fakt, že ju použili napríklad tvorcovia seriálu Stranger Things. Vyniká najmä pri vytváraní postáv, dokáže ich rozpohybovať a je výkonná aj pri simulácii realistických efektov – voda, oheň či dokonca piesočná búrka pre ňu nie sú problém. Množstvo funkcií je tu skutočne ohromujúce. Maya je teda program vhodný pre profesionálov alebo tých, ktorí sa chcú v tejto oblasti naozaj zdokonaliť. Nie je však pre začiatočníkov a bolo by pre nich zbytočne ťažké orientovať sa v tom, čo ponúka.

Koniec koncov, začiatočníkov by pravdepodobne odradila už len cena, ktorá jednoducho zodpovedá špičkovému programu. Cena sa pohybuje okolo 2500 € ročne, ale poteší aspoň tridsaťdňová skúšobná verzia zadarmo.

VÝHODY

NEVÝHODY

Macher v oblasti strojárstva a priemyslu

Ďalším profesionálnym programom obľúbeným v strojárstve a priemysle, ktorý si poradí aj s náročnými úlohami, je SolidWorks. Zvládne objemové a plošné modelovanie, nevyhýba sa ani zložitým zostavám a dokáže dokonca automaticky generovať výrobné výkresy. Jeho funkcie sú v mnohom podobné programu Inventor, ale používatelia SolidWorks si pochvaľujú jeho oveľa prívetivejšie používateľské rozhranie a jednoduchosť používania.

Ak sa rozhodujete medzi týmito dvoma konkurentmi, môže zohrávať úlohu skutočnosť, že SolidWorks nie je určený pre MacBooky a neponúka bezplatnú študentskú licenciu (ale má pre nich aspoň zľavnenú verziu). Okrem toho nie je jednoduché dohľadať informácie o cenách SolidWorksu, ale ročná komerčná licencia by sa mala pohybovať okolo 1 295 dolárov.

VÝHODY

NEVÝHODY

Modelovanie pre priemysel a strojárstvo a zaujímavý nástroj pre 3D tlač

OnShape je veľmi obľúbený medzi používateľmi od začiatočníkov až po pokročilých a niektorí tvrdia, že čoskoro bude konkurovať SolidWorksu. Chvália si najmä jednoduché používanie, intuitívne ovládanie, rýchlu prácu a fungovanie na všetkých typoch zariadení. Program beží v prehliadači, takže nie je potrebné nič inštalovať ani sťahovať. Umožňuje tiež prácu viacerých ľudí na jednom projekte. Ponúka príjemný spôsob práce so zostavami, kreslenie výkresov a náčrtov, vďaka čomu je obľúbený v priemyselnom sektore, ale pokročilé 3D modelovanie a možnosť exportu do formátov pre 3D tlač ho robia obľúbeným aj u týchto nadšencov.

Jeho cena sa pohybuje od 1500 do 2100 USD ročne v závislosti od licencie. Niektorí používatelia by však ocenili zaujímavejšie funkcie a súčasnú ponuku považujú skôr za základnú.

VÝHODY

NEVÝHODY

Vytváranie projektov rozšírenej reality

Jedinečným nástrojom na vytváranie rozšírenej reality, dokonca aj na mobilnom zariadení a zadarmo, je Adobe Aero. Na prácu v programe nemusíte byť expert, je navrhnutý tak, aby ho mohol používať každý nadšený tvorca. Sochami môžete jednoducho pohybovať, prispôsobiť si scénu podľa svojich predstáv, kombinovať 2D a 3D obrázky a všetko môžete okamžite zdieľať na sociálnych sieťach alebo premeniť svoj výtvor na populárny gif. Program si obľúbili aj mnohí umelci a grafici vďaka jednoduchej spolupráci s inými programami Adobe.

Poteší však len majiteľov iPhonov (a len tých s novšími modelmi), na Androidoch zatiaľ nefunguje. Beta verzia pre počítače je však už k dispozícii. Mobilná aplikácia má tiež horšie hodnotenia používateľov, napríklad kvôli sekaniu a pádom.

VÝHODY

NEVÝHODY

Jednoduchý program pre stavebníctvo a interiéry s bezplatnou verziou

Chcete si navrhnúť svoj vysnívaný dom alebo vyskúšať rôzne možnosti prestavby kuchyne? Pomocou programu SketchUp to môžete urobiť bez predchádzajúcich skúseností s modelovaním a zadarmo. Platená verzia PRO uspokojí aj skúsenejších dizajnérov a architektov.

Rozhranie programu je veľmi jednoduché a intuitívne, takže nemusíte tráviť hodiny štúdiom návodov. Sklad, galéria rôznych objektov od iných používateľov, ktoré môžete použiť pre svoje projekty, vám prácu ešte viac spríjemní. Pokiaľ však ide o skutočne pokročilé úpravy modelov (napríklad zakrivené plochy a podobne), existujú sofistikovanejšie programy.

SketchUp je k dispozícii vo verzii Free zadarmo a tiež vo verzii PRO, ktorá vás bude stáť približne 380 € ročne (cena je výhodnejšia, ak si kúpite na viac rokov). Túto verziu si môžete vyskúšať na 30 dní zadarmo.

VÝHODY

NEVÝHODY

Vytvárajte (nielen) mechanické výkresy zadarmo

FreeCAD je skvelý parametrický program, ktorý je považovaný za jednu zo zaujímavých alternatív k AutoCADu s tým rozdielom, že je úplne zadarmo. Umožňuje vytvárať objekty podľa zadaných parametrov, upravovať ich, vytvárať v 2D a 3D a meniť náhľady podľa potreby. Je určený predovšetkým na tvorbu výkresov alebo architektonických návrhov. Obľúbený je najmä u začiatočníkov, nadšencov, ale aj učiteľov či študentov. Používatelia si pochvaľujú jeho jednoduchosť a niektorí uvádzajú, že je užitočný ako nástroj na učenie sa práce v programoch CAD.

Keďže ide o bezplatný program, nemôžete očakávať množstvo funkcií, ktoré ponúkajú programy za desiatky tisíc korún. Niektorí tiež uvádzajú, že používateľské rozhranie by mohlo byť prehľadnejšie a prepracovanejšie.

VÝHODY

NEVÝHODY

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch sa budeme venovať niektorým najčastejším otázkam, ktoré sa vyskytujú v súvislosti s témou programov na 3D modelovanie (CAD).

Pri niektorých profesionálnych programoch sa naozaj nezaobídete bez výkonného počítača, ale existujú aj programy, ktoré fungujú len v prehliadačoch, zatiaľ čo iné sú určené pre iné zariadenia a fungujú napríklad v smartfónoch.

Ak s 3D modelovaním začínate, pravdepodobne je najlepšie začať s bezplatným programom alebo vyskúšať skúšobné verzie platených programov. Napríklad SketchUp alebo FreeCAD určite stoja za vyskúšanie, ak sa chcete neskôr učiť so zložitejšími programami.

Ak hľadáte profesionálny nástroj, nemôžete sa pomýliť prakticky so žiadnym z platených programov, ktoré sme preskúmali. Musíte si však vybrať na základe svojho primárneho účelu. AutoCAD je populárny a do značnej miery univerzálny program, Maya je takmer neprekonateľná na animácie a efekty a SolidWorks a Inventor bodujú u konštruktérov a strojárov.

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)