Najlepšie sumcové prúty 2024 – recenzie, diskusie a skúsenosti

Aké sú najlepšie sumcové prúty? Podľa čoho ich vyberať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe bez výčitiek?


Výber redakcie​

Inovatívne navrhnuté robustné tyče overené rokmi testovania


Pre veľké úlovky

novovaný rad prútov s nelámavou špičkou


Pomer cena/výkon

Základný prút s dobrým odpružením za dobrú cenu


Pre náročných lovcov sumcov

Prút vyvinutý Petrom Merkelom na divoké extrémne súboje

Sumcové Prúty

Lov sumcov je vzrušujúca, adrenalínová záležitosť, ktorá sa môže skončiť životným úlovkom. Aby ste v boji s rybou uspeli, musíte sa dôkladne pripraviť. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú by ste rozhodne nemali podceniť, je výber správneho prútu na sumce. Aké sú tie najlepšie a ako ich vybrať?

Sumec je obrovská ryba, váži až 100 kg, takže na jeho ulovenie potrebujete silný prút. Sumcové prúty sú navrhnuté tak, aby zvládli túto záťaž – sú ťažšie, masívnejšie, majú alebo by mali mať celokovové sedlo a očká a vyššiu vrhacie záťaž. So sumcovým prútom sa môžete vydať na lov morských alebo divokých tropických rýb aj do zahraničia.

Inovatívne navrhnuté robustné tyče overené rokmi testovania

Prúty Delphin boli kompletne navrhnuté na Slovensku na základe dlhoročného testovania a skúseností. Na výber sú 3 veľkosti prútov: 260, 300 a 330 cm. Všetky majú vrhacie záťaže 850 gramov, hladkú parabolickú akciu a pevné celokovové sedlo so zámkom, ktoré nezradí ani v tých najťažších súbojoch. Hrubostenný uhlíkový blank so zosilnenými spojmi, očká na pevnom kovovom ráme s SIC výplňou a ergonomická rukoväť vytvárajú maximálne pevný a tuhý prút, ktorý umožňuje použitie extrémnych šnúr a poradí si so sumcami v domácich podmienkach aj s veľkými morskými rybami.

Hmotnosť573/660/680 gramov
Dĺžka2,6/3/3,3 metra
Dĺžka prepravy138/157/171 centimetrov
Počet dielov2
Hádzanie záťaže850 gramov
SedloKovový s bezpečnostným zámkom
OteckoviaSIC

Približná cena: 103 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Inovovaný rad prútov s nelámavou špičkou

Vylepšený rad prútov Never Crack Bank je k dispozícii v troch rôznych veľkostiach, takže si môžete vybrať dĺžku, ktorá vyhovuje vašim potrebám pri love na zarastených brehoch (270 cm) a veľkých vodných plochách (315 a 350 cm).

V porovnaní s predchádzajúcimi modelmi sú ľahšie, užšie a rýchlejšie, ale stále si zachovávajú vlastnosti, vďaka ktorým sú vhodné na lov najväčších rýb doma aj v zahraničí. Patrí k nim vysoká vrhacia hmotnosť (1 000 gramov), nerozbitná špička zo sklených vlákien, robustné celokovové očká, ktorých omotávky sú spevnené epoxidovým lakom, a protišmykový ergonomický držiak, do ktorého sa môžete poriadne oprieť.

Hmotnosť680/790/895 gramov
Dĺžka2,7/3,15/3,5 metra
Dĺžka prepravy140/162/180 cm
Počet dielov2
Hádzanie záťaže1 000 gramov

Približná cena: 160 €

 

VÝHODY

NEVÝHODY

Základný prút s dobrým odpružením za dobrú cenu

Prúty zo základnej série Delphin, ktoré sa vyrábajú v troch rôznych dĺžkach, nemajú špičkové parametre svojich drahších súrodencov, ale potešia priaznivou cenou pri zachovaní kvality potrebnej na lov sumcov alebo dravejších morských rýb.

Pevný uhlíkový blank, ktorý sa lisuje pod tlakom 24 ton, je vybavený očkami s výplňou SIC a spoje sú zabezpečené zosilneným uhlíkom. Robustné sedlo navijaka s plošnými spojmi umožňuje montáž veľkých sumcových navijakov, zatiaľ čo pohodlná rukoväť z peny EVA zaručuje pohodlné a pevné uchopenie pri silovom rybolove.

Hmotnosť407/462/520 gramov
Dĺžka2,55/2,85/3,1 metra
Dĺžka prepravy135/150/164 cm
Počet dielov2
Hádzanie záťaže500 gramov

Približná cena: 65 €

 

VÝHODY

NEVÝHODY

Prút vyvinutý Petrom Merkelom na divoké extrémne súboje

Ak sa radi vydávate na náročné lovy a súboje na odľahlých miestach, kde na vás čakajú tie najlepšie úlovky, nemali by ste si nechať ujsť prút Wild Cat'z, ktorý je špeciálne navrhnutý na lov divokých a veľkých rýb.

Medzi jeho kľúčové vlastnosti patria zosilnené očká Seaguide, kĺb Uptide, ktorý má parabolickú akciu porovnateľnú s jednodielnymi prútmi, držiak navijaka Fuji, blank z vysoko modulovaného uhlíka Durafibres, epoxidom potiahnutý povrch a rukoväť s predĺženou špičkou, ktorá slúži ako pevná opora počas súbojov.

Hmotnosť510 gramov
Dĺžka2,85 metra
Dĺžka prepravy191 centimetrov
Počet dielov1 + 1
Hádzanie záťaže300 gramov

Približná cena: 245 €

 

VÝHODY

NEVÝHODY

Najsilnejší prút Hell-Cat prešiel trojročným testovaním

Za extrémne odolným prútom vyrobeným z uhlíkového blanku so zmesou uhlíka a laminátu, ktorý zaručuje tvrdosť a pružnosť, stojí česko-slovenský tím a takmer tri roky testovania a vývoja, ktorého výsledkom je prút, ktorý vďaka svojim parametrom dokáže zdolať ryby aj na veľké vzdialenosti. Medzi kľúčové vlastnosti patria – okrem odolného materiálu – celokovové očká bez keramiky, ktoré zaručujú vysokú odolnosť, robustné sedlo na pevné zaistenie navijaka, skrutka navijaka zaistená dvoma maticami s dôležitou gumovou podložkou a ergonomická rukoväť s priemerom ideálnym na pevný úchop počas súbojov.

Tento prút je najvhodnejší na použitie z brehu na trhacej bójke alebo podvodnom plaváku. Je skvelý pre tých, ktorí uprednostňujú tvrdší prút, o ktorý sa dá poriadne oprieť.

Hmotnosť722 gramov
Dĺžka3,1 metra
Dĺžka prepravy155 centimetrov
Počet dielov2
Hádzanie záťaže600 – 1000 gramov
SedloKov
OteckoviaLTC (kov)

Približná cena: 162 €

 

VÝHODY

NEVÝHODY

Prút na lov z lode a z brehu za skvelú cenu

Mivardi Fanatic Catfish neoslní technickými inováciami, ktorými sa môžu pochváliť tisíce prútov, ale vyniká nízkou cenou, vďaka ktorej je vhodný pre začiatočníkov alebo menej náročných rybárov loviacich z lode alebo z brehu.

Hoci parametre prúta sú skôr priemerné a používatelia by ocenili kovové sedlo, vo svojich recenziách sa zhodujú, že ide o kvalitný prút, ktorý príjemne prekvapil svojou odolnosťou – úmerne k nízkej cene.

Prút sa dodáva v 3 rôznych dĺžkach, takže si môžete vybrať takú, ktorá vyhovuje vášmu štýlu rybolovu.

Dĺžka2,4/2,7/3 metre
Dĺžka prepravy125/138/158 centimetrov
Počet dielov2
Hádzanie záťaže200 – 400 gramov
OteckoviaSIC

Približná cena: 35 €

 

VÝHODY

NEVÝHODY

Prút na mimoriadne ostré súboje so sumcami alebo morskými rybami

Tuhý, pevný a extrémne odolný prút s vysokou vrhacou záťažou sa stane dokonalým spoločníkom pri súbojoch so sumcami a dravými morskými rybami. Na prvý pohľad zaujme dizajnom, ale hlavné prednosti sa skrývajú v technológii: blank je vyrobený z hrubostenného uhlíka, má 11 dobre rozmiestnených očiek s výplňou SIC, ktorá je výrazne tvrdšia a odolnejšia ako keramika, takže umožňuje použitie hrubých vlascov, zosilnené spojenie dielov, kovové sedlo s dvoma poistnými maticami a stúpajúcu rukoväť, o ktorú sa môžete oprieť. Koniec rukoväte má navyše hruškovitú úpravu, čo znamená, že sa dá namontovať do lezeckého pásu.

Prút Delphin Walhala je vybavený technológiami, ktoré sa používajú pri love veľkých rýb, t. j. pri love marlínov alebo plachetníkov, takže sa na jeho kvalitu môžete naozaj spoľahnúť.

Hmotnosť651 gramov
Dĺžka3 metre
Dĺžka prepravy157 centimetrov
Počet dielov2
Hádzanie záťaže950 gramov
SedloKov
OteckoviaKovový rám, výplň SIC

Približná cena: 120 €

 

VÝHODY

NEVÝHODY

Prút vhodný na vertikálne lovenie sumcov

Pevný, veľmi dobre vyrobený prút s 18 mm sedlom Fuji DPS, očkami Seaguide a rukoväťou z peny EVA je určený na vertikálnu prívlač sumcov. Je to spoľahlivý prút za dobrú cenu, ktorého jedinou zjavnou nevýhodou je väčšia prepravná dĺžka.

Hmotnosť270 gramov
Dĺžka1,9 metra
Dĺžka prepravy190 centimetrov
Počet dielov1
Hádzanie záťaže150 gramov
SedloFuji DPS
OteckoviaSeaguide

Približná cena: 85 €

 

VÝHODY

NEVÝHODY

PÄŤ tipov, ako si vybrať prút na lov sumcov

Moment vzrušenia, ktorý nastane, keď pocítite silné trhnutie, je sám o sebe zážitkom, ktorý sa môže skončiť životným úlovkom. Ale skôr, ako sa vám podarí sumca vytiahnuť z vody, čaká vás tvrdý boj, ktorý sa môže skončiť sklamaním, ak si zvolíte nesprávne vybavenie. Pri výbere sumcového prúta teda zohrávajú úlohu aj zdanlivo malé detaily. Na čo sa pri výbere zamerať?

1) Premyslite si, kde budete loviť, a podľa toho si vyberte dĺžku prúta

Aj s krátkym prútom môžete nahadzovať ďaleko, ale pri zaseknutí sumca budete mať problém – prút nebude mať dostatočnú páku na zdolanie. Pri love zo zarastených brehov alebo na riekach, kde sa balansuje na úrovni približne 50 až 60 metrov, zvoľte prút dlhý 240 cm. Ak lovíte na vzdialenosti niekoľkých stoviek metrov, bude vhodný prút s dĺžkou 3,1 metra a viac.


2) Najlepšia je klasická a ľahko umývateľná rukoväť

Rukoväť s výliskami na prsty môže vyzerať skvele, ale každý rybár má inú ruku, čo môže potenciálnu výhodu zmeniť na veľkú nevýhodu. Najlepšia je jednoduchá, klasická rukoväť z EVA, ktorá sa ľahko umýva a nešmýka sa ani pri silných záberoch.


3) Vysoký tlak zvládnu iba kovové oká

Keramické očká sú síce navrhnuté na vysoký tlak a zvládnu aj sumca, ale sú krehkejšie a náchylnejšie na nárazy, takže sa môžu počas prepravy zlomiť. Navyše, kov je kov, takže ak si chcete byť istí úlovkom, na keramiku radšej zabudnite. Dôležité je aj upevnenie očiek – očká by mali byť k prútu pripevnené aspoň na 3 alebo 4 miestach.


4) Plastové sedlo neporazí veľkú rybu

Veľa výrobcov používa na svojich prútoch plastové sedlá, čo nie je úplne zlé – pre malé ryby. Pre sumce a veľké morské ryby je však kovové sedlo jedinou možnou voľbou.


5) Gumová koncovka na zabránenie zraneniam

Pri zdolávaní sumca alebo inej veľkej ryby by mal byť prút položený na stehne alebo bruchu – len tak možno prekonať obrovský odpor ryby. Keďže boj môže byť pomerne dlhý alebo zahŕňať niekoľkodňové rybárske výpravy, tlak je nielen silný, ale aj dlhodobý. Ak je špička kovová, môže veľmi ľahko dôjsť k bolestivým zraneniam, ktoré v krajnom prípade znemožnia ďalší rybolov. Preto pri love sumcov a dravých rýb vždy požadujte gumovú špičku.

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch sa budeme venovať niektorým najčastejším otázkam, ktoré sa vyskytujú v súvislosti s témou lovu sumcov.

Ak sa chystáte loviť na kratšie vzdialenosti, postačí vám prút s dĺžkou 240 cm, ak sa chystáte loviť s vyvážkou niekoľko sto metrov, bude sa vám hodiť prút s dĺžkou od 3 metrov.

Na lov z lode je vhodný prút s dĺžkou približne 2,5 metra a dostatočnou silou okolo 200-300 g.

Ak hľadáte prút vhodný na stojaté vody, ako aj na divoké rieky alebo veľké priehrady, prút s dĺžkou 280 cm je považovaný za univerzálny.

Počas dňa sa sumce zdržiavajú v bahnitých prítokoch a kanáloch, v zákrutách riek alebo v hlbokých dierach. Obľúbené sú aj úkryty, ako napríklad naplavené drevo a hlboké okraje zarastených brehov.

Najlepší čas na lov sumcov sa začína hodinu pred západom slnka a končí 2 hodiny po východe slnka, t. j. najúspešnejší lov prebieha v noci.

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)