Najlepšie kaprové navijaky 2024 – recenzie, diskusie

Aké sú najlepšie kaprové navijaky? Podľa čoho ich vyberať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe bez výčitiek?


Výber redakcie​

Baitrunner pre rybárov, ktorí sa špecializujú na lov väčších kaprov


Obľúbená voľba​

Patentovaná technológia na dlhé nadhadzovanie


Skvelá cena

Na ťažké súboje s kaprami na veľkých riekach a jazerách


Pomer cena/výkon

Veľmi ľahký navijak za vynikajúcu cenu

Kaprové Navijaky

Okrem prútu je pre rybára nevyhnutnosťou aj kvalitný navijak, ktorý zodpovedá zvolenému typu rybolovu. Nevhodne zvolený navijak môže byť vinníkom neúspechu, preto by sa jeho výberu mala venovať náležitá pozornosť – nestačí vybrať akýkoľvek kaprový navijak. Aké typy teda existujú, ako vybrať kaprový navijak a ktoré sú najlepšie?

Hoci kapor nepatrí medzi najväčšie ryby, je už dosť veľký na to, aby dal poriadne zabrať. Kaprové navijaky sú preto navrhnuté tak, aby zvládli veľký odpor – sú výkonnejšie a ťažšie. Okrem toho musia mať precízny hladký chod, dokonalé brzdenie, kvalitné ložiská a kapacitu cievky vhodnú pre konkrétnu rybolovnú techniku.

Kaprový navijak sa delí do troch hlavných kategórií:

  • S prednou brzdou: Veľkokapacitný navijak so širokou cievkou, ktorá toľko nekrúti vlasec. Je skvelý na nahadzovanie do väčších vzdialeností, ovládanie je ľahko prístupné a môžete s ním zdolávať veľké ryby.
  • So zadnou brzdou: ľahší navijak s menšou kapacitou cievky, t. j. vhodnejší na lov na kratšie vzdialenosti (rieky, zarastené brehy). Zadná brzda je menej pohodlná na ovládanie, a preto sa pri love kaprov príliš nepoužíva.
  • S voľnobežnou brzdou (baitrunner): baitrunner má dva nezávislé brzdové systémy, ktoré rybárom poskytujú výhodu možnosti nastaviť odpor bez toho, aby museli manipulovať s brzdou. Upozorňujeme, že nejde o bojovú brzdu, ako sa niekedy nesprávne uvádza.

Baitrunner pre rybárov, ktorí sa špecializujú na lov väčších kaprov

Navijak s grafitovým a hliníkovým telom a systémom voľnobežnej brzdy Free Pool je skvelý na lov na krátke a stredné vzdialenosti s 2,75 alebo 3lb akčnými prútmi. Svoje uplatnenie nájde aj pri love pod brehom, love z hladiny alebo na skratku, love s krátkymi prútmi na zarastených brehoch a malých vodách.

Okrem jednej recenzie, ktorá hodnotí vizuálnu stránku a hovorí, že navijak je v skutočnosti menší ako na obrázku, sú všetci ostatní rybári spokojní a podľa počtu pozitívnych recenzií je navijak veľmi obľúbený. Najčastejšie chvália hladký a tichý chod, výbornú brzdu, veľkú kapacitu cievky a kvalitné spracovanie za skvelú cenu.

Typ brzdyVoľnobežná
Veľkosť cievky100
Počet ložísk5, lopta
Prenos5,5:1
Hmotnosť558 g
Kapacita cievky0,33 mm/320 m, 0,35 mm/260 m

Približná cena: 90 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Patentovaná technológia na dlhé nadhadzovanie

Okuma 8K vychádza z úspešnej generácie navijakov, ktorá sa dočkala mnohých vylepšení. Medzi niektoré z patentovaných technológií patrí antireverzný systém, systém brzdy rotora alebo rotor s krytmi kefiek, ktoré zabraňujú účinnému pretáčaniu vlasca. Prevodovka má šnekový hriadeľ a systém veľmi pomalej oscilácie. Navijak si skvele poradí s dlhými prútmi pri nahadzovaní do diaľky, napríklad na priehradách a iných veľkých vodných plochách.

Napriek tomu, že navijak Okuma 8K má iný spôsob navíjania ako obvykle a nemá baitrunner, rybári si jeho vlastnosti pochvaľujú a považujú ho za veľmi dobrú alternatívu k drahším značkovým navijakom.

Typ brzdyPredná
Veľkosť cievky140
Počet ložísk5 + 1
Prenos4,7:1
Hmotnosť750 g
Kapacita cievky550 m/0,35 mm, 890 m/0,28 mm

Približná cena: 85 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Na ťažké súboje s kaprami na veľkých riekach a jazerách

Tí, ktorí sa už dostali do súbojov s veľkými kaprami, počas ktorých ich navijak zradil, už môžu uvažovať o prechode na robustnejší a kvalitnejší kúsok. Tým by mohol byť Shimano Ultegra 14000 XTD, ktorý disponuje brzdnou silou až 20 kg a ďalšími technológiami, ktoré ho predurčujú na boj s veľkými bojovnými kaprami na veľkých priehradách, jazerách a riekach. Medzi tieto technológie patrí brzda Instant Drag, ktorá umožňuje prejsť do bojovej zostavy len polovičným otočením prednej páky, alebo konštrukcia Parallel Body, ktorá umiestňuje telo navijaka tak, aby os prúta bola rovnobežná s osou otáčania cievky, čo znižuje trenie pri nahadzovaní a zabezpečuje plynulejší prechod vlasca alebo šnúry cez prvé očko, čím sa predlžuje vzdialenosť nahadzovania.

Navijak sa dodáva s jednou náhradnou cievkou a štyrmi redukciami, ktoré môžete podľa potreby vymeniť.

Spokojní rybári oceňujú tichý a plynulý chod navijaka, perfektný výkon pri nahadzovaní a navíjaní, kvalitný dizajn, veľké navíjanie na jednu otáčku, predĺžené nahadzovanie, pevné navíjanie vlasca vďaka pomalej oscilácii alebo jemnej brzde. Niekomu môže chýbať baitrunner, ale používatelia sú s navijakom spokojní aj bez neho a napriek zdanlivo vyššej cene uvádzajú, že je perfektná vzhľadom na kvalitu.

Typ brzdyPredná
Veľkosť cievky140
Počet ložísk4 (1 S A-RB + 3 SSS) + 1 (jednosmerný)
Prenos4,7:1
Hmotnosť645 g
Kapacita cievky0,40/400

Približná cena: 190 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Veľmi ľahký navijak za vynikajúcu cenu

Na svoju kategóriu extrémne ľahký navijak za skvelú cenu je dôkazom, že aj v nižšej cenovej kategórii sa dajú nájsť slušné kúsky. Nemôžete s ním očakávať zdolávanie obrovských kapitálnych úlovkov, ale pre každodenné potreby menej náročných rybárov je postačujúci, o čom svedčia aj recenzie. Tie sú zväčša pozitívne a chvália prekvapivo dobrú kvalitu v pomere k nízkej cene, spracovanie, manipuláciu a technické parametre. Jeden z rybárov tiež tvrdí, že navijak je vhodný na veľké priehrady. V jednej recenzii sa spomína nemožnosť zložiť kľuky, v ďalšej sa píše, že sa po niekoľkých použitiach zlomil zámok spätného chodu.

Typ brzdyPredná
Počet ložísk6, lopta
Prenos5,2:1
Hmotnosť315 g
Kapacita cievky0,28 mm/250 m, 0,33 mm/180 m, 0,35 mm/160 m

Približná cena: 40 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Legendárne valce obohatené o nové technologické prvky

Obľúbený navijak obohatený o nové technológie, to je Okuma Longbow XT 665. Medzi novinky patrí počítačové vyváženie rotora alebo viacdisková brzda. Osvedčený systém voľnobehu zostal zachovaný z predchádzajúceho modelu s dvoma brzdami (voľnobežnou a prívodnou), ktoré majú širokú škálu nastavení a automatické prepínanie.

To, že ide o veľmi kvalitnú cievku, možno posúdiť podľa recenzií, ktoré sú len pozitívne. Rybári si pochvaľujú krásne navíjanie, skvelý chod bez drhnutia, citlivé brzdy, rýchle schnutie a perfektný baitrunner. Jeden zo spokojných používateľov uvádza, že sa mu s týmto navijakom podarilo uloviť aj 20 kg rybu. Negatívne nie je hodnotená ani vyššia cena, naopak, zákazníci ju považujú za veľmi dobrú vzhľadom na kvalitu navijaka.

Typ brzdyVoľnobežná
Veľkosť cievky65
Počet ložísk6, 5+1BB
Prenos4,8:1
Hmotnosť586 g
Kapacita cievky340 m/0,35 mm

Približná cena: 145 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Pokročilé technológie najvyššej kvality pre náročných

Tí, ktorí sú naozaj vášniví rybári a chcú si užiť dokonalé nahadzovanie a zdolávanie, budú nadšení z prútu Daiwa Emblem 45 SCW 5000 QD, ktorý využíva najnovšie technológie a patentované inovácie, aby posunul zážitok z rybolovu na vyššiu úroveň.

Medzi inovácie patrí vyvážený, húževnatý a citlivý AIR ROTOR, ktorý zabezpečuje optimálnu hladkosť navíjania a eliminuje vibrácie, mimoriadne pevný a odolný preklápač Airbail®, ktorý spolu s Twistbuster II® zabraňuje zamotávaniu vlasca, a spätný doraz Infinite®.

Hodnotenie rybárov je jednoznačne pozitívne. Navijak Daiwa je chválený za perfektné uloženie vlasca, skvelú brzdu, navíjanie a ovládanie. Sú aj takí, ktorí boli s navijakom natoľko spokojní, že si kúpili ďalší.

Typ brzdyPredná 
Veľkosť cievky45
Počet ložísk5 (lopta) + 1 (valec)
Prenos4,9:1
Hmotnosť615 g
Kapacita cievky0,35 mm/530 m

Približná cena: 180 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Základný navijak vrátane vlasca pre začiatočníkov

Ak s lovom kaprov len začínate alebo ste menej náročný rybár, ktorý nevyhľadáva veľké ryby a akčné súboje, mohol by vás zaujať navijak NGT Carp Runner MAX60. Ide o základný navijak, ktorý nevyniká technologickými inováciami, ale má veľmi nízku cenu. Jeho vlastnosti a spôsob používania potvrdzujú aj recenzie – pokročilejší a skúsenejší rybári nešetria kritikou, tí menej nároční opisujú navijak ako veľmi dobrú kúpu za skvelú cenu v kvalite, ktorá zodpovedá cene a chvália napríklad perfektnú prácu pri zdolávaní, dobrú odozvu pri nahadzovaní a bezproblémovú prevádzku.

Typ brzdyVoľnobežná
Veľkosť cievky60
Počet ložísk2
Prenos5,2:1
Hmotnosť400 g
Kapacita cievky0,28 mm – 365 m, 0,35 mm – 230 m, 0,40 mm – 175 m

Približná cena: 40 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Atraktívny navijak s rýchlou brzdou pre náročných používateľov

Navijak Okuma Custom Black CB 60 na prvý pohľad zaujme elegantným matným čiernym povrchom a vyváženou kľukou s drevenou špičkou. Na druhý pohľad objavíte množstvo technologických vychytávok vrátane antireverzného valčekového ložiska Quick-set, dokonalej rýchloupínacej brzdy so silou až 12 kg, ktorá sa predtým používala len na vyšších modeloch Trio Rex, ložísk z nehrdzavejúcej ocele, šnekového hriadeľa a systému Hydro Block.

Rybári si pochvaľujú najmä jednoduché vyťahovanie, hladký chod, dizajn a vynikajúci pomer ceny a výkonu.

Typ brzdyPredná
Veľkosť cievky60
Počet ložísk3 + 1, nerezová oceľ
Prenos4,5:1
Hmotnosť570 g
Kapacita cievky310 m/0,35 mm

Približná cena: 125  €

VÝHODY

NEVÝHODY

PÄŤ tipov, ako si vybrať kaprový navijak

Aj keď sa to nezdá, poraziť kapra môže byť niekedy veľmi náročné. Okrem kvalitného prúta by ste si mali vybrať aj kvalitný navijak, ktorý vás nezradí ani v tých najvypätejších situáciách. Na čo sa zamerať?

1) Kapacita cievky v závislosti od toho, ako ďaleko odlievate

Kapacita cievky hovorí o tom, aký dlhý a silný vlasec sa na ňu dá navinúť = čím väčšia kapacita, tým dlhšie nahadzovanie. Ak napríklad lovíte na veľkom jazere a nahadzujete viac ako 100 metrov, potrebujete plytkú a širokú cievku, ktorá pojme aspoň 300 metrov vlasca alebo šnúry.


2) Odolnosť voči vode je dôležitá na predĺženie životnosti

Vzhľadom na podmienky, v ktorých navijak pracuje, dochádza k jeho znečisteniu (mikroskopické čiastočky piesku, bahna a iných nečistôt), čo výrazne znižuje životnosť prevodov. Kvalitný navijak by preto mal mať telo umiestnené vo vodotesnom kryte.


3) Nehľadajte univerzálnu cievku

Neexistuje. Každá technika lovu má svoje špecifické požiadavky a hľadanie univerzálneho navijaka by viedlo ku kompromisom, ktoré nebudú počas akcie príjemné. Ak sa teda venujete viacerým druhom rybolovu, vždy si zaobstarajte vhodné vybavenie pre každý z nich.


4) Nízka hmotnosť navijaka pre ľahšie šplhanie

Pri náročnejších zápasoch je dôležité, aby vám navijak nepridával na záťaži, a tým vás fyzicky viac nevyčerpával. Na druhej strane, technologicky prepracovaný navijak nemôže byť zo svojej podstaty ultraľahký. Ideálnym kompromisom sú teda navijaky s hmotnosťou okolo 600 gramov.


5) Cena by nemala hrať hlavnú úlohu

Určite je dobré stanoviť si maximálny rozpočet, ale výber by nemal byť založený len na cene. Ak chodíte na ryby často a nevyhýbate sa veľkým rybám a ťažkým súbojom, je určite lepšie zaplatiť viac za kvalitu. Ak s rybárčením len začínate a nie ste si istí, či pri ňom zostanete, alebo je to pre vás len príležitostný koníček na relaxáciu, pravdepodobne vám postačí základný a lacnejší navijak.

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch sa budeme venovať niektorým najčastejším otázkam, ktoré sa vyskytujú v súvislosti s témou kaprových navijakov.

Nie je to prehnané – dnes takmer všetko pochádza z Číny. A kvalita osciluje na širokej škále od „odpadu“ až po „dokonalý kus“. Ak je teda navijak vyrobený v Číne, nemusí to nutne znamenať, že je nekvalitný, najmä ak má pozitívne hodnotenia používateľov.

Záleží na spôsobe rybolovu. Plastový navijak je lacný, ľahký a vhodný pre začiatočníkov, ale nemôžete s ním chytať veľké ryby. Duralový navijak je ľahký, odolný a zvládne veľké ryby. Nikdy vás nezradí, ale musíte počítať s vyššou cenou. Grafit je kompromisom medzi plastom a duralom. Nezvládne obrovské ryby, ale na rekreačný rybolov sa naň môžete spoľahnúť v ostatných prípadoch.

Ide o páčku, ktorá umožňuje okamžite zastaviť odvíjanie šnúry alebo kábla. Ide teda o príslušenstvo, nie o brzdový systém ako taký.

Najobľúbenejšou voľbou medzi kaprármi je baitrunner, ktorý pomôže unaviť rybu tým, že jej umožní voľný pohyb a zároveň v prípade potreby rýchlo zasekne.

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)