TEST 6+ najlepšie sumcové navijaky 2024 – recenzie, diskusie

Aké sú najlepšie navijaky na sumce? Podľa čoho ich vyberať? A ako urobiť najlepšie rozhodnutie o kúpe bez výčitiek?


Výber redakcie​

Spoľahlivý rozbíjací bubon s počítačom vyváženým rotorom


Obľúbená voľba​

Výkonný rozbíjací navijak na sladkovodný a morský rybolov


Pomer cena/výkon

Silný, robustný sumcový navijak za prijateľnú cenu


Pre náročných

Výkonný navijak s veľkou cievkou na extrémne súboje

Navijaky Na Sumce

Sumec, najväčšia česká sladkovodná ryba, môže byť dosť zradný súper. Skrýva sa pri dne, aktívny je len v noci a ak sa mu darí, dokáže aj poriadne zamávať. Ak sa ho teda chystáte loviť, mali by ste sa vyzbrojiť trpezlivosťou a výstrojom, ktorý vás nezradí. Jednou z najdôležitejších vecí je kvalitný sumcový navijak.

Ako sme už spomenuli v úvode, sumec je najväčšou českou rybou. Sumcové navijaky sú preto masívne, robustné a ťažké a majú veľkú kapacitu cievky (v závislosti od techniky lovu). Dôležitý je aj kvalitný brzdný systém a hladký chod, na ktorý sú potrebné minimálne 4 + 1 ložiská (ložisko navyše zaručuje hladký chod navijaka). Samozrejme, materiál by mal byť odolný a nezničiteľný – s plastovým navijakom na sumca neuspejete.

Na lov sumcov sa používajú 3 typy navijakov:

  • Koliesko: Klasický typ navijaka, ktorý nemá prevody a niekedy ani brzdu. Výhodou je priame navíjanie bez krútenia, veľká kapacita cievky a nízka poruchovosť a cena. Nevýhody sú zrejmé – nemá brzdu ani prevod, horšie nahadzovanie a riziko zamotania. Na jeho použitie je potrebná pokročilejšia úroveň skúseností, pre začiatočníkov nie je veľmi vhodný.
  • Sweep: ľahšie sa nahadzuje a rýchlejšie sa s ním manipuluje s nástrahou a rybami, takže je vhodný pre začiatočníkov. Nevýhodou je nižšia kapacita, krútenie vlasca a riziko poškodenia vlasca pri nesprávnej manipulácii. Cievka by mala byť vždy kovová.
  • Multiplikátor: jeden z najsofistikovanejších typov valcov, ale za kvalitu si priplatíte. Má režim voľnobehu pri nahadzovaní, veľkú kapacitu (niektoré modely majú merač navíjania), hviezdicovú alebo pákovú brzdu a možnosť vybrať si, na ktorej strane chcete mať kľuku. Keďže ide o špeciálny typ navijaka, začiatočníci môžu mať problémy s nahadzovaním.

Spoľahlivý rozbíjací bubon s počítačom vyváženým rotorom

Kvalitný a spoľahlivý navijak s pevným hriadeľom z nehrdzavejúcej ocele, počítačovo vyváženým rotorom, inteligentným systémom zdvíhania cievky, titánom potiahnutým rotačným kolieskom proti skrúteniu, jednosmerným ložiskom a kovovým telom spĺňa všetky parametre, ktoré by mal sumcový navijak mať.

O jeho kvalitách niet pochýb ani po prečítaní recenzií, ktoré sú len pozitívne – niektorí recenzenti dokonca vlastnia niekoľko navijakov rovnakej značky. Chválená je najmä kvalita spracovania, spoľahlivosť a funkčnosť. V jednej z recenzií sa píše, že obstál aj pri extrémne náročnom rybolove, iní dodávajú, že ide o nezničiteľný navijak za skvelú cenu.

Počet ložísk8
Veľkosť cievky100
Prenos3,3:1
Hmotnosť860
Kapacita cievky0,45 mm/440 m, 0,50 mm/360 m
Navíjanie na jedno otočenie rukoväte88 cm

Približná cena: 107 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Výkonný rozbíjací navijak na sladkovodný a morský rybolov

Nástupca modelu Penn Slammer 560, ktorý rybári nadšene hodnotili ako výborne skonštruovaný navijak pre morský a sladkovodný rybolov, ktorý si poradí aj s najväčšími druhmi rýb (až do 50 kg), naznačuje, že bude rovnako úspešný ako jeho predchodca.
Jednou z hlavných výhod je možnosť použitia pletených šnúr, ktorých vysoký tlak navijak zvládne vďaka trojitej podpore rámu.

Medzi ďalšie funkcie patrí brzdová podložka Penn Power Drag, ktorá chráni brzdu pred poveternostnými vplyvmi a zároveň poskytuje plynulý a silný odpor, alebo brzdová podložka Penn Slammer Liveliner, ktorá jediným otočením okamžite iniciuje bojový záber. Poslednou významnou funkciou je Penn Level Line System, ktorý rovnomerne umiestňuje vlasec (aj pletenú šnúru) alebo šnúru na cievku, čím predlžuje vzdialenosť nahadzovania a znižuje riziko zamotania.

Počet ložísk5 + 1
Veľkosť cívky60
Prevod4,6:1
Hmotnosť563 gramov
Kapacita cívky0,36 mm/283 m
Navíjanie na jedno otočenie rukoväte76 cm

Približná cena: 90 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Silný, robustný sumcový navijak za prijateľnú cenu

Základný navijak z dielne známeho výrobcu neoslní zoznamom technologických inovácií, ktoré by ho robili schopným extrémneho rybolovu, ale je to kvalitný výrobok za príjemnú cenu, ktorá je dostatočná pre lov sumcov v našich podmienkach. Potvrdzujú to aj spokojní rybári, ktorí síce spomínajú drobné nedostatky (absencia krúžku proti zamotaniu pod cievkou, absencia náhradnej cievky), ale chvália celkový dizajn a kvalitu navijaka. Väčšina recenzií oceňuje hladký chod, jemné navíjanie, dobré prevody, perfektnú brzdu, veľkú kapacitu cievky a dlhé hody.

Počet ložísk6 + 1
Veľkosť cievky100
Prenos4,3:1
Hmotnosť690 gramov
Kapacita cievky0,50 mm/320 m, 0,60 mm/220 m, 0,70 mm/170 m

Približná cena: 50 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Výkonný navijak s veľkou cievkou na extrémne súboje

Ak patríte k tým, ktorí radi nahadzujú do veľkých vzdialeností a užívajú si extrémne adrenalínové súboje s najväčšími rybami po zábere, potrebujete aj mimoriadne silný a odolný navijak. Navijak Black Cat Extreme FD 4105 so skutočne veľkorysou kapacitou cievky vám umožní ďaleké hody aj zdolávanie, ktoré vás nesklame. Jeho nezničiteľnosť a pevnosť zaisťuje oceľová os, celohliníkový rotor proti skrúteniu, hliníková cievka, S-krosové navíjanie vlasca, silná brzda so systémom proti spätnému chodu, prevody z bronzu a nehrdzavejúcej ocele, titánom potiahnutý nitridový rotačný navijak so systémom proti skrúteniu (extrémne tvrdý keramický materiál) a výkonná kľučka, ktorá optimálne prenáša silu.

Počet ložísk6 + 1
Veľkosť cievky100
Prenos4,4:1
Hmotnosť1 084 gramov
Kapacita cievky0,45 mm/700 m
Navíjanie na jedno otočenie rukoväte110 cm

Približná cena: 250 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Výkonný navijak na veľké sladkovodné alebo morské ryby pre náročných používateľov

Navijak s celokovovým telom s úpravou zaručujúcou odolnosť voči morskej vode a nepriaznivým poveternostným podmienkam je dôkazom, že spoľahlivý a takmer nezničiteľný navijak možno kúpiť aj za relatívne rozumnú cenu. Jeho vlastnosti najviac oceníte pri love sumcov prívlačou alebo pri love veľkých dravých rýb v zahraničí.

Okrem kovového tela má navijak aj karbónové brzdové doštičky, ktoré zvyšujú účinnosť už aj tak skvelých bŕzd a chránia ich aj pred vlhkosťou. Ak k tomu pridáte nadrozmerný mechanizmus, kvalitné ložiská a kovovú kľučku uloženú cez vnútorný závit, získate silný a spoľahlivý navijak, ktorý vás nielenže nesklame, ale vyznačuje sa aj dlhou životnosťou.

Počet ložísk6 + 1
Veľkosť cievky60
Prevod4,6:1
Hmotnosť530 gramov
Kapacita cívky0,25 mm/600 m, 0,30 mm/415 m, 0,35 mm/ 305 m

Približná cena: 110 €

VÝHODY

NEVÝHODY

Novinka od nemeckého výrobcu, ktorá nahrádza osvedčený model

Novinka, ktorá nahrádza úspešný model Quick Combat, pochádza z dielne nemeckého výrobcu a jej spracovanie vás presvedčí, že cena spoľahlivého sumcového navijaka sa nemusí vyšplhať na mnoho tisíc dolárov. Okrem lovu sumcov ho môžete použiť aj na morský rybolov.

Aj pri relatívne nízkej cene má navijak Dam hlavné technické prednosti. Patrí k nim rotor vyvážený systémom Anti Vibro alebo kvalitná prevodovka, ktorá poháňa oválny oscilačný systém s dokonale krížovo uloženým vlascom, ktorý zabraňuje krúteniu a namotávaniu, či multidisková brzda s viacerými lopatkami. Hladký chod zabezpečuje 9 kvalitných guľôčkových ložísk a jedno ihličkové super ložisko, ktoré umožňuje zatvorenie reverzu v akejkoľvek polohe.

Počet ložísk9 + 1
Veľkosť cievky90
Prenos5,1:1
Hmotnosť642 gramov
Kapacita cievky0,5 mm/340
Navíjanie na jedno otočenie rukoväte125 cm

Približná cena: 105 €

VÝHODY

NEVÝHODY

ŠESŤ tipov, ako si vybrať navijak na sumca

Na trhu je obrovské množstvo sumcových navijakov. Čo si teda vybrať?

1) Kapacita cievky podľa vzdialenosti zaťaženia

Kapacita cievky udáva, aký dlhý a silný vlasec je možné na ňu navinúť. A čím dlhší vlasec dokážeme navinúť, tým ďalej môžeme nahadzovať. Napríklad pri love na veľkých vodných plochách, kde nahadzujeme viac ako 100 metrov, potrebujeme aspoň 300 metrov vlasca alebo šnúry.


2) Počet ložísk a ich konštrukcia

Na hladký chod navijaka sú potrebné aspoň 4 ložiská, ale väčšina sumcových navijakov ich má viac. Priemer je 5 – 7 ložísk, najlepšie navijaky ich môžu mať aj viac. Na druhej strane treba povedať, že veľký počet ložísk robí navijak technologicky zložitejším, čo so sebou nesie väčšie riziko poškodenia. Najlepšie sú guľôčkové ložiská z nehrdzavejúcej ocele.


3) Nízka hmotnosť pre ľahkú manipuláciu

Je logické, že navijak, ktorý musí ťahať veľkú silu, nemôže vážiť niekoľko gramov. Väčšina sumcových navijakov má viac ako 600 gramov, niektoré aj oveľa viac. Každý gram navyše však môže byť počas dlhého a náročného boja citeľný. Hmotnosť zohráva významnú úlohu aj pri cestovaní na ryby lietadlom. Ak vám teda na hmotnosti záleží, hľadajte ľahší navijak s hmotnosťou pod 600 gramov.


4) Materiál musí byť schopný odolať vysokej odolnosti

Nič proti plastu, dá sa použiť aj na výrobu kvalitných výrobkov, ale nemá to nič spoločné s navijakmi na sumce. Kvalitný navijak je duralový alebo grafitový. Grafit je určitým cenovým a kvalitatívnym kompromisom, ale na rekreačný lov stredných a väčších rýb postačuje. Duralový navijak patrí medzi špičkové navijaky. Je ľahší aj odolnejší a je vhodný na extrémny rybolov. Nikdy vás nezradí a je takmer nezničiteľný, ale kvalita ide ruka v ruke s vyššou cenou.


5) Prevod

Číselné označenie prevodového pomeru nám hovorí, koľkokrát kľučka otočí cievku okolo cievky navijaka. Prevodový pomer ovplyvňuje životnosť navijaka – čím pomalší je prevodový pomer, tým pomalšie je opotrebovanie. Pomalý prevodový stupeň však môže byť v niektorých situáciách nevýhodou a môže viesť k strate ryby. Príliš rýchly prevod však tiež nie je ideálny. Zlatou strednou cestou pre rotačné navijaky je teda prevodový pomer 5:1, pre menšie prívlačové navijaky je to 5,2:1, pre väčšie 4,6:1.


6) Odolnosť voči slanej vode

Sumcový navijak je veľmi silný a odolný, takže ho môžete použiť aj na lov veľkých morských rýb. Pre tieto prípady sa uistite, že má úpravu pre slanú vodu.

Často kladené otázky

V nasledujúcich odsekoch sa budeme venovať niektorým najčastejším otázkam, ktoré sa vyskytujú v súvislosti s témou navijakov na sumce.

Po každom použití by ste mali navijak dôkladne vyčistiť a vysušiť. Na konci sezóny sa odporúča celý navijak rozobrať a všetky časti opäť vyčistiť. Ak si netrúfate na rozobratie a opätovné zloženie navijaka, dajte ho opraviť v autorizovanom servisnom stredisku.

Môžu, ale nemusia, všetko závisí od kvality použitej technológie. Štandardné sumcové navijaky sa pohybujú okolo 2 tis. Navijaky na extrémny rybolov môžu stáť oveľa viac – a rozhodne sa na nich neoplatí šetriť.

Opäť to závisí od použitých technológií a materiálov. Každá značka môže mať niekoľko typov navijakov v rôznej kvalite, takže aj pri značkových navijakoch je potrebné čítať parametre. A keďže stále prichádzajú nové a nové spoločnosti s novými produktmi, aby zaujali a získali zákazníkov, ich výrobok môže byť len príjemným prekvapením.

Ak práve začínate a neviete sa v tom orientovať, vyberte si rozbíjací navijak, ktorý je pre začiatočníkov jednoduchší na používanie.

Autor článku:

Zaujíma vás niečo o nás a ako vyberáme produkty? Garant článku: Daniel Hanuš – držiteľ licencie od ČNB na poskytovanie finančných úverov.

Podobné články

Vložiť komentár

4.9/5 - (102 votes)